Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2018 14:32:00

Na území anexovaného Krymu se jen tak nikdo nacházet nemůže

Na území anexovaného Krymu se jen tak nikdo nacházet nemůže

Projev na 2. schůzi Senátu 15. 11. - Stanovisko k současné politické situaci.

Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové. Já také vystupuji, že chci toto usnesení samozřejmě podpořit a podpořím ho, a také oceňuji, že je velmi stručné a že se nenecháváme zavléct do detailního řešení toho aktuálního problému. Je složitý, jsou tam lidsky velmi citlivé záležitosti, které ovšem vzbuzují asi u mnoha z nás velké otazníky. A chtěl bych jen připomenout, že ta hodně komplikovaná situace je skutečně komplikovaná na základě přístupu jedné osoby, a to je osoby Andreje Babiše jako politika, ale i jako předsedy vlády.

Samozřejmě já uznávám, že hnutí ANO velmi suverénně vyhrálo volby a že v demokratické zemi je to potřeba respektovat, na druhou stranu požadavek od nás, kteří se držíme zásady, že trestně stíhaná osoba nemá mít možnost ovlivňovat zásadním způsobem veřejné dění, natož být v čele exekutivy, je zásada naprosto logická. A myslím, že pro fungování demokratické země nutná.

Já jsem před čtrnácti dny v rozhovoru pro iDnes a pro Hospodářské noviny vyjádřil obavu z průběhu vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Mám tu obavu, že informace ustrnuly, nebo ustaly, že se k tomuto celkem nic směrem k veřejnosti nesděluje. A vzhledem k tomu, že osoba premiéra není osoba běžného občana, tak si myslím, že to něco věstilo, že to není v pořádku. Samozřejmě my jsme předtím byli svědky dost častých střetů zájmů Andreje Babiše, které ve funkci předsedy vlády jsou velmi vážné. Já tady teď nechci řešit tu kauzu aktuální, ale když velmi blízký rodinný příslušník, konkrétně syn, se dostane z jakýchkoli důvodů na území anexovaného Krymu, tak já mám velké otazníky o všech těch věcech. Jak se tam může dostat? Jak to může být zneužívané jak proti osobě premiéra, tak proti naší zemi. Ale říkám si, jestli je nějaké jiné území, které by bylo pro nás, pro zemi, která je součástí Evropské unie a Severoatlantické aliance, hůř dostupné. A nacházím pouze jednu zemi. A to je Severní Korea. Severní Korea.

Takže pokud bych chtěl něco úplně znemožnit, aby země vyznávající hodnoty, ke kterým se hlásíme a kam patříme, a doufám, že patřit budeme, a už jsem je uvedl, aby tam nemohli působit, tak myslím si, že po tom Krymu, který je mimořádně složitou záležitostí a samozřejmě víme, jaká jsou tam bezpečnostní opatření ze strany Ruské republiky, tak je to jenom Severní Korea.

Je to hrozné. Já už se dál nechci vyjadřovat k té problematice toho zdravotního stavu a dalších věcí, do toho člověk nevidí a je to politováníhodné, ale je to velmi vážná věc. A vůbec bych nedoporučoval ponořovat se do těch věcí, které patří lékařům, psychologům a psychiatrům, ale z bezpečnostního hlediska nám to patří. Protože my jako Senát jsme účastníky zahraniční a bezpečnostní politiky velmi a velmi vážně.

Nemůžeme přehlédnout, že člen rodiny, velmi blízká osoba – co je nám bližší než naše děti? – se nachází na území, kde se jen tak nikdo nacházet nemůže. Říkám to nerad, ale vidím jedinou zemi, o které bych mohl říci, že je možná nad tím, nebo přirovnat, a to je Severní Korea.

Je to hrozné, a proto já podpořím tento návrh. A myslím si, že je správný. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama