JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2018 21:43:00

Naší snahou je zatraktivnění emise hypotečních zástavních listů pro investory

Naší snahou je zatraktivnění emise hypotečních zástavních listů pro investory

Projev na 2. schůzi Senátu 15. 11. ke změně návrhu zákona o dluhopisech.

Děkuji za slovo, pane předsedající, dobrý den, dámy a pánové, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři. Poslanecká sněmovna postoupila Senátu návrh novely zákona o dluhopisech a některých dalších zákonů. Důvodem předložení tohoto návrhu je snaha odstranit nedostatky ve stávající právní úpravě hypotečních zástavních listů a upravit některé další nedostatky dluhopisového práva, na které upozornila praxe.

Hypoteční zástavní listy jsou cenné papíry, které smějí emitovat pouze banky. Jedná se o dluhopisy, které jsou kryty pohledávkami hypotečních úvěrů. Proto se někdy také obecněji hovoří o tzv. krytých dluhopisech. Z pohledu investorů se jedná o nadprůměrně bezpečné cenné papíry a z pohledu jejich emitenta, tedy banky, představují snadný způsob, jak získat finanční prostředky pro poskytování hypotečních úvěrů za výhodných podmínek.

Naší snahou je především zatraktivnění emise hypotečních zástavních listů pro investory. V současné legislativní podobě hypotečních zástavních listů chybějí zásadní instituty, které jsou v jiných právních řádech vyspělých států západní Evropy obvyklé, což způsobuje negativní hodnocení právního rámce pro hypoteční zástavní listy ze strany ratingových agentur a vede následně k nižší atraktivitě a nižší konkurenceschopnosti České republiky v této oblasti.

Ve stávající právní úpravě byly identifikovány dva zásadní nedostatky, které tato novela odstraňuje. Jedná se předně o nejasný rozsah a režim hypoteční podstaty podle insolvenčního zákona, tedy o rozsah aktiv, která budou náležet do hypoteční podstaty, zejména ve vztahu ke splátkám hypotečních úvěrů po prohlášení konkurzu. A dále se jedná o problematiku automatického zesplatnění závazků z hypotečních zástavních listů v případě prohlášení konkurzu na majetek emitenta.

Novela ve snaze odstranit výše uvedené nedostatky současné právní úpravy staví najisto režim insolvenčního práva v souvislosti s krytými dluhopisy a výslovně vylučuje automatickou splatnost krytí dluhopisů v případě insolvenčního řízení a vylučuje kryté dluhopisy z majetkové podstaty.

Senátní legislativou jsme byli upozorněni na legislativně-technickou chybu v § 337c odst. 1 občanského soudního řádu, kde novelou měníme písmeno b), ačkoliv správně má být změněno písmeno c). Došlo k tomu tím, že v mezidobí byla přijata jiná novela občanského soudního řádu, která posunula označení jednotlivých písmen v § 337c, ale tato skutečnost nebyla v průběhu legislativního procesu zohledněna.

Tato situace nemá jiné řešení, než vrácení návrhu zákona Poslanecké sněmovně s příslušným pozměňovacím návrhem, kterým zároveň dojde i k posunutí účinnosti zákona. Tento pozměňovací návrh by měl být podle mých informací v podrobné rozpravě podán, a proto vás prosím o jeho podporu a děkuji za spolupráci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama