prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.11.2018 19:17:00

Lipová alej v Radkově je zachráněna, radní zasadili 18 nových stromů

Lipová alej v Radkově je zachráněna, radní zasadili 18 nových stromů

Unikátní historická alej v Radkově na Opavsku, která téměř dvě stě let lemuje někdejší kočárovou cestu od radkovského kostela k zámku v Dubové, se „podruhé narodila“.

 V den státního svátku 17. listopadu tu na počest 100. výročí vzniku Československa krajští radní zasadili symbolických 18 nových lip velkolistých.

Po dlouhých letech debat a sporů se Moravskoslezskému kraji podařilo dohodnout s představiteli obce, spolkem Arnikou, Lesy ČR a silničáři na budoucnosti historického stromořadí, dát mu šanci na další rozvoj a přitom zajistit bezpečnou dopravu. Alej, která byla v roce 2003 registrována jako významný krajinný prvek, je unikátní nejen svým věkem, ale i vzhledem - mladé lípy byly předpěstovány pravděpodobně v místním zámeckém statku a vysázeny neobvyklým způsobem - dva i tři kmínky těsně vedle sebe, aby se srostly v jeden. Je velmi úzká. I když stromy mají za sebou odborné ozdravné zásahy, trpí silniční dopravou. Projíždí se tudy velmi špatně, řidiči mají výhrady k bezpečnosti provozu.

„Jsem rád, že se nám podařilo alej zachránit, a zároveň umožnit řidičům tudy bezpečně projet. Projednávali jsme nejrůznější alternativy, včetně požadavku vysadit nové stromy na stejném místě a postavit drahý silniční obchvat obce. Nakonec jsme došli k závěru, že je kvůli dopravním předpisům obtížné obnovit alej v původní linii a nesmírně nákladné vybudovat novou komunikaci. Staré stromy, u kterých to ještě půjde, proto necháme ‚dožít‘, nové dřeviny jsme už sadili paralelně se stávající alejí, ale v dostatečné vzdálenosti od silnice. Přál bych si, aby se mladým stromkům dařilo a byly tu ozdobou alespoň stejně dlouho jako tisíciletá Klokočovská lípa. Ta je totiž stejného druhu,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Dodal, že Moravskoslezský kraj nechal loni vypracovat návrh plánu údržby a obnovy aleje v Radkově, na který všichni partneři přistoupili. O stromořadí se bude dál starat Správa silnic Moravskoslezského kraje.

„Konečně bude po problému. Uleví se dopravě a díky novým stromům bude obec zase krásnější. K Radkovu kočárová cesta s alejí neodmyslitelně patří, jsem rád, že ji Moravskoslezský kraj nenechá zaniknout,“ řekl starosta Radkova Petr Dubový.

„Usilujeme o zachování Radkovské aleje už od roku 2013. Prioritou pro nás je zachovat alej v původní linii, zajistit její obnovu a vytvořit novým stromkům dobré podmínky pro přežití do vysokého věku. Stromy rostoucí na krajnici jsou v dospělosti vystaveny poškozování kořenového systému při údržbě silnice. Proto podporujeme rozhodnutí obnovit alej ve větší vzdálenosti od krajnice. Dnešní výsadba mladých lip je tedy prvním krokem k postupné obnově aleje, která se stala jedním ze symbolů Radkova. Aleji i Radkovákům k tomu ze srdce blahopřeji,“ řekla Marcela Klemensová ze spolku Arnika.

„Lípa je českým národním stromem. Lesy České republiky tak na mnoha místech v zemi letos, kdy si připomínáme stoleté výročí založení republiky, vysazovaly lipové aleje. Nové stromořadí v Radkově je výjimečné tím, že tam lípy lemují cestu už dvě staletí,“ dodal Jan Ševčík, krajský ředitel podniku Lesy ČR ve Frýdku-Místku.

  • Unikátní lipová alej, která je registrována jako významný krajinný prvek, byla údajně vysázena v roce 1826 jako doprovodná zeleň ke kočárové cestě, která vedla od kostela v Radkově až k zámku v Dubové. Dvě řady stromů po stranách cesty, jež byly nasměrovány přesně na osu hlavního vstupu do zámecké budovy, jsou příkladem tradice zakládání výsadeb kolem cest mající svůj původ u Karla IV. Stromy jsou unikátní nejen svým věkem, některé jsou staré bezmála 200 let, ale především svým jedinečným historickým způsobem výsadby a péče.
  • 17. listopadu 2018 vysazeno 18 lip velkolistých: Po konzultaci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR výsadbu dřevin (výška 4-5 m, obvod kmínku 16-18 cm) zajistilo Zahradnictví Vykrut Ostrava. Novou alej doplňují dvě pamětní cortenové desky.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama