ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.11.2018 8:39:00

Daň za roboty? A co příště?

Daň za roboty? A co příště?

Komentář na facebookovém profilu k úvahám o zavádění nových daní

 Ano, všichni to dobře víme. Přichází éra robotů. Ti v mnoha průmyslových sférách převezmou velkou část práce, pro kterou dnes firmy jen s velkými obtížemi hledají dostatečně kvalitní a dlouhodobě loajální zaměstnance. Odhady, které mluví o tom, že až 45 procent každodenní pracovní činnosti bude již v brzké době automatizováno, mi sice připadají až příliš přehnané, ale je zřejmé, že tento trend bude nevyhnutelný a přinese do našich životů i fungování ekonomiky spoustu nových souvislostí.

Za šílenost však považuji, že se v této souvislosti začíná uvažovat o zavedení nových daní, které by měly vyrovnat výpadky v příjmech veřejných rozpočtů. Opravdu jsem sám, který považuje tento styl uvažování za zvrácený? Neměli bychom spíš uvažovat o tom, jak díky automatizaci a digitalizaci zefektivnit také výkon státní správy, než abychom přemýšleli, kde vzít do veřejných rozpočtů stále nové a nové peníze?

Vždyť tyto nové trendy mohou přinést velké úspory do fungování státu. Třeba nebude potřeba tolik byrokratů, kteří budou vymýšlet stále nové regulace, tabulky a hlášenky jen proto, aby obhájili svoji vlastní potřebnost. Teď se začíná mluvit o dani za roboty. A co přijde příště? Daň z počítačů? Daň z mobilních telefonů? Nebo daň z volného času?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama