ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.10.2011 19:29:00

Novela zákona o veřejných zakázkách není v chaosu

Novela zákona o veřejných zakázkách není v chaosu

Reakce na prohlášení předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury.

V průběhu dnešního dne se v médiích objevila prohlášení předsedy poslaneckého výboru ODS pana Zbyňka Stanjury o tom, že podobu zákona o veřejných zakázkách blokuje legislatvní chaos a že samo MMR ČR předložilo dva různé komplexní pozměňovací návrhy. Tato tvrzení jsou však mylná.

 V současné době probíhá řádné projednávání novely tohoto zákona. Na základě rozhodnutí organizačního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR je zákon projednáván ve dvou výborech. Existuje schválený text z prvního čtení a k němu je vypracovaný pozměňovací návrh předložený poslankyní Lenkou Andrýsovou, jehož autorem je MMR ČR. Rozhodně však neexistují „dva různé komplexní pozměňovací návrhy". Iniciaci schůzky koaličních zástupců ve sněmovně MMR ČR rozhodně uvítá.

  Zároveň se opakovaně objevila informace z úst Hany Marvanové, členky sdružení Veřejnost proti korupci na tiskové konferenci TOP 09 požadující „odhalení vlastnické struktury dodavatelů a subdodavatelů".
 MMR již oznámilo fakt, že pozměňovací návrh se objevil na poslední chvíli poprvé v pátek 7. října 2011 a obsahuje řadu legislativních nedostatků. MMR nikdy nezpochybňovalo věcný záměr, tedy nutnost zprůhlednění vlastnických struktur dodavatelů ve státním sektoru. Novela zákona o veřejných zakázkách však neřeší celý problém. Z našeho pohledu je nutné, aby vlastnickou strukturu rozkrývaly všechny subjekty získávající finance ze státního sektoru. Tedy nejen na základě veřejných zakázek, ale také subjekty přijímající národní či evropské dotace, nebo podepisující smlouvy při pronájmu státního majetku apod.
 
Cílem novely zákona je: NEJLEPŠÍ NABÍDKA ZA NEJLEPŠÍ CENU.

K tomu vedou hlavní body návrhu novely:

  • Co nejširší soutěž
  • Co nejvíce nabídek
  • Radikální zvýšení množství veřejných (na internetu uveřejňovaných) informací
  • Znemožnění nástrojů, které byly využívány pro redukci množství přihlášených nabídek u veřejných soutěží
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama