Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2011 10:37:01

Postup při prodeji akcií IZIP je velmi podezřelý a netransparentní

Postup při prodeji akcií IZIP je velmi podezřelý a netransparentní

Ve středu se sešel předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a stínový ministr zdravotnictví David Rath se zástupci sociální demokracie, kteří jsou členy správní a dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny...

Ve středu se sešel předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a stínový ministr zdravotnictví David Rath se zástupci sociální demokracie, kteří jsou členy správní a dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), aby projednali jednotný postup při řešení kauzy IZIP.

Na schůzce bylo zástupci dozorčí rady jasně konstatováno, že je mylná informace médií o tom, že dozorčí rada souhlasí s postupem ředitele VZP Pavla Horáka o odkupu akcií IZIP. Dozorčí rada VZP vzala pouze informaci o postupu ředitele Horáka na vědomí, přičemž členové z ČSSD se ani nezúčastnili hlasování.

Sociálnědemokratičtí členové dozorčí rady VZP na jednání vyjádřili obavy, že celý postup při prodeji akcií je velmi podezřelý a netransparentní. Dále, že VZP potažmo tedy celé České republice, může hrozit i arbitráž v řádech miliard korun za zmařenou investici švýcarské firmy s nejasnou majetkovou strukturou.

Někteří zástupci ve správní radě zmínili názor, že může jít o dlouhodobě připravený plán, jak vysoudit na VZP miliardy korun. Dle zápisu z jednání správní rady VZP vyplývá, že ředitel Horák v kauze IZIP činí veškeré kroky na příkaz správní rady.

Z tohoto důvodu zástupci ČSSD na nejbližším jednání správní rady navrhnou následující:

1/ Odvolat Marka Šnajdra z pozice předsedy správní rady, neboť nese za IZIP přímou politickou odpovědnost.

2/ Nerealizovat odkup 51 procent akcií od majitele s nejasnou vlastnickou strukturou, neboť hrozí riziko arbitráží s astronomickými škodami.

Účastníci včerejší schůzky zároveň vyzývají ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby plnil svou zákonnou povinnost a nechal provést audit smluv a vztahů mezi VZP a IZIP. Výsledky auditora by měly být předány jak správní a dozorčí radě VZP tak veřejnosti.

Na závěr jen připomínáme, že VZP v roce 2006 obdržela pro porušení zákona o veřejných zakázkách kvůli smlouvám s IZIP pokutu od ÚOHS ve výši 800 milionů korun. „Výběrové řízení VZP k internetovým zdravotním knížkám nebylo v souladu se zákonem. VZP obdržela pokutu za to, že k předložení nabídky do tendru na internetové zdravotní knížky vyzvala jediného uchazeče a znemožnila tak jiným dodavatelům, aby se výběrového řízení účastnili a mohli tak případně nabídnout zadavateli výhodnější podmínky než IZIP,“ zdůvodňoval tehdy ÚOHS uložení pokuty.

Tiskové oddělení ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama