Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2011 11:50:07

Odchody elitních policistů povedou ke zvýšení zadlužení ČR

Odchody elitních policistů povedou ke zvýšení zadlužení ČR

Policie se za dobu pravicových vlád potýká s masivními odchody policistů, především těch se zkušenostmi a informacemi z vyšetřování závažných kauz.

Policie se za dobu pravicových vlád potýká s masivními odchody policistů, především těch se zkušenostmi a informacemi z vyšetřování závažných kauz. Není podstatné, zda je destabilizace důsledkem neschopnosti ministrů vnitra pravicových vlád (od Ivana Langera, přes Radka Johna až po Jana Kubice), nebo cílenou snahou o její rozklad.

Odchodem elitních policistů z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality je ohroženo nejen usvědčení a potrestání korupčníků z největších kauz posledního desetiletí.

Oslabená policie bude stále méně schopna bojovat s daňovými úniky či odsáváním peněz z veřejných zakázek. Státní pokladna bude přicházet o miliardy ročně. Ministr Kalousek a premiér Nečas místo řešení kritické situace v policii budou veřejnosti sdělovat, že bude nadále nutné vydat méně peněz na veřejné služby, od zdravotnictví až po sociální služby.  Rozpuštění Finanční policie ihned po nástupu Ivana Langra bylo symbolickým započetím cílené likvidace policejní práce a jejího boje proti kriminalitě bílých límečků.

ČSSD proto nadále trvá na tom, aby vláda splnila níže uvedené body. Alespoň pokud si chce nadále nazývat „vládou práva a boje proti korupci“.

1)      V tomto volebním období nebudou na centrální úrovni prováděny žádné organizační změny, které by ve svém důsledku vedly k masivním personálním změnám a ochromení činnosti (např. zřizováním  Národního kriminálního úřadu a slučování útvarů policie).

2)      Rozpočet Policie ČR pro rok 2012 bude oproti návrhu navýšen alespoň o 3 mld. Kč na 30 mld. Kč (v letošním roce je rozpočet 29 mld. Kč). Tato úroveň bude garantována i pro rozpočty 2013 a 2014.

3)      Dojde k navýšení počtu tabulkových míst v celostátních útvarech tak, aby mohly být vytvořeny pozice podobné asistentům elitních vyšetřovatelů. Ti by měli výraznějším způsobem odlehčit vyšetřovatelům od administrativní zátěže. Podobný model (byť logicky jinak nastavený) funguje u soudů a na státním zastupitelství.

4)      Ministerstvo vnitra a vláda umožní získávat policii informace důležité pro trestní řízení v případě nejzávažnější trestné činnosti – získávání informací o telekomunikačních údajích a zřízením registru účtů.

5)      Ministerstvo vnitra připraví změnu služebního zákona tak, aby obsahoval možnost uzavřít konkurenční doložku, která nebude umožňovat tak jako dnes snadný přechod z policie do soukromé sféry.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama