Ing. Věra Kovářová, MIM

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.12.2018 18:41:00

Rezervy jsou vytvářeny právě na časy hospodářského poklesu

Rezervy jsou vytvářeny právě na časy hospodářského poklesu

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny 4. prosince 2018 k zákonu o zrušení Fondu národního majetku

 Děkuji za slovo.

Dovolte, abych se i já vyjádřila k této novele návrhu zákona vrácené Senátem. Jak zde již zaznělo, je možné peníze z privatizačního účtu používat na sanaci ekologických škod, vyrovnání schodku důchodového systému, či do státního fondu dopravní infrastruktury atd. To jsou jen tři případy.

A nyní vezmu jednotlivé body po řadě. Co se týče ekologických škod a sanací. Vláda, jak jsem zaznamenala v médiích, upozorňovala na to, že na tyto ekologické škody bude nutné zaplatit celkem 140 mld. a údajně existuje již 325 smluv o likvidaci ekologických škod. Čili zde nevidím důvod, proč přesouvat peníze bez vazby do státního rozpočtu a je třeba je nechat na onom privatizačním účtu.

Druhým bodem je v případě schodku důchodového systému, je možno tyto finanční prostředky použít. V současné době máme důchodový systém v přebytku. Je to proto, že se hospodářství daří. Ale signály jasně ukazují, že nyní jsme na hospodářském vrcholu, a že určitě přijde určitý pokles ekonomiky jak v ČR, tak v Evropě, což samozřejmě znamená potom výpadek příjmů, a to i v rámci důchodového systému. A pak je dobré si vytvářet rezervy právě na zaplacení důchodu.

Třetím bodem je státní fond dopravní infrastruktury. Všichni víme a voláme po tom, aby se hodně investovalo. Také ale všichni víme, že stavební trh je v současné době přehřátý, že sotva seženete firmu na to, aby postavila jednu či více dopravních či jiných staveb. Proto si myslím, že je dobré, mít i tuto rezervu na dobu, kdy budou tzv. lidi, kdy budou firmy a hospodářství se nebude tolik dařit. A je důležité, aby investice a finanční prostředky určené na investice byly stabilně stejně vysoké, jak v dobách dobrých, tak i v době hospodářského poklesu nehledě na to, že se dnes staví až o jednu třetinu dráže, než dříve.

Zaznamenala jsem zde výroky o tom, že je škoda, když tyto peníze leží zbytečně na privatizačním účtu. Vezměme si příklad z Německa. Tam také leží peníze na účtech jako rezervy na doby horší. Pod zákonem je jejich použití. A nikdo nezpochybňuje to, že tyto rezervy jsou vytvářeny právě na časy hospodářského poklesu a nahrazení (?uhrazení) důchodů. Čili jestliže leží "zbytečně" v Německu, tak si myslím - protože si Německo bereme vždycky jako vzor - že by tyto peníze mohly ležet "zbytečně" i na našich privatizačních účtech.

To je jen pár důvodů, které jsem uvedla proto, abych vám oznámila, že stanovisko klubu Starostů a nezávislých je v tomto případě negativní a nebudeme hlasovat pro tento návrh zákona.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama