ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2011 14:38:00

Úpravy novely jsou pro stát Pyrrhovým vítězstvím

Úpravy novely jsou pro stát Pyrrhovým vítězstvím

Výbor pro veřejnou správu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na svém zasedání schválil celou řadu návrhů k novele zákona o veřejných zakázkách.

"Zásadním způsobem tak přetvořil vládní návrh pečlivě připravovaný více než rok. Já a moji podřízení jsme v posledních dnech byli napadáni ze všech stran, že se snažíme tyto návrhy blokovat. Jen málokoho zajímaly faktické argumenty, stačilo opojení étosem protikorupčního boje," řekl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Ač nerad, musím konstatovat, že toto vítězství se může stát pro Českou republiku velmi bolestným. Nikdo v rámci smršti pozměňovacích návrhů totiž neřešil reálné dopady změn, v nichž kvalita myšlenky výrazně pokulhává za reálným zpracováním. Návrhy předložené zejména stranou TOP09 jsou polotovarem, který neřeší problémy jako celek.

Naopak:

·    mají potenciál způsobit mnoho výkladových a aplikačních problémů.

·    s jejich aplikací je spojeno vysoké riziko soudních sporů a žalob na náhradu škody.

·    není jasné, zda jsou úpravy slučitelné s evropskou legislativou.

·    není nikterak zřejmé, o kolik se zvednou náklady státní správy, kdo je uhradí a kde se na ně vezmou peníze v již vládou schváleném státním rozpočtu.

·    a v neposlední řadě, není vůbec jisté, že tato opatření přinesou efekt, který si od nich jejich autoři z řad poslanců a různých neziskových organizací slibují.


Tento legislativní návrh byl předložen minulý pátek v den jednání výboru, kde ho většina poslanců viděla poprvé. Novela zákona přitom vzniká více než rok na široké platformě napříč stranami, odborníky a neziskovými organizacemi.

Nikdo nechce být prorokem špatných zpráv. Mám však obavy, že místo novely zákona, která přispěje k očištění české ekonomiky i státní správy a která bude stabilním základem pro další rozvoj, dnes poslanci nakročili ke schválení „nedodělku“, který bude muset do půl roku projít dalšími úpravami.
 

ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama