Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2011 9:31:10

Prezident Klaus se musí co nejdříve vyjádřit k závažným obviněním

Prezident Klaus se musí co nejdříve vyjádřit k závažným obviněním

Prezident Klaus se musí co nejdříve vyjádřit k závažným obviněním ohledně udělování prezidentských milostí

Prezident České republiky není panovník, není monarcha a podléhá jasným pravidlům a zákonným procesům, které mu vymezují rozsah jeho pravomocí. Také prezident má proto povinnost objasňovat a vysvětlovat své kroky. Považuji za chybu, že tak prezident Klaus neučinil kolem některých milostí, které vyvolaly společenskou diskusi a které udělil již v minulosti (Jiří Kotík, Alena Kubáčová, Zdeněk Kratochvíl a Zdeněk Novosad).

Za mimořádně závažné pak považuji aktuální informace médií kolem případu udělení prezidentské milosti Radce Kadlecové, která byla pravomocně odsouzena za korupční jednání. Podle médií měla být tato milost udělena na základě úplatku směrem k prezidentské kanceláři či snad přímo k prezidentu Klausovi. Takové informace a taková obvinění jsou skutečně mimořádně závažná!

Je nepřípustné, aby v této situaci a pod tíhou těchto obvinění prezident Klaus mlčel a celou situaci odmítl komentovat. Prezident je v demokratickém státě a jako každý politik musí být připraven hájit své kroky. V tomto případě již byla dokonce podána žaloba a celou kauzu bude vyšetřovat policie. Apeluji proto na prezidenta Klause, aby co nejdříve objasnil své kroky u této udělené milosti a zároveň také vyvrátil závažná podezření, o kterých spekulují média.

I tento příklad a podezření ukazuje, že tento stav je do budoucna neudržitelný a je nutná změna Ústavy ČR. Sociální demokracie opakovaně a dlouhodobě prosazuje, aby byl v souvislosti s úpravou přímé volby prezidenta zrušen stav, kdy je český prezident ve svém rozhodování právně neodpovědný. Jsme přesvědčení, že v demokratické společnosti musí být u každého rozhodování možnost kontroly a sankcí.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama