Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.01.2019 12:31:00

Co si přeji a co očekávám od roku 2019?

Co si přeji a co očekávám od roku 2019?

Odpověď na první část otázky je jednoduchá a vychází z biblického přísloví „přej a bude ti přáno, dej a bude ti dáno“. Proto všem přeji zdraví, štěstí a porozumění.

 A co očekávám? To je daleko složitější otázka. Není to odpověď na to, co si přeji, ale na to s čím bychom měli počítat a případně se na to připravit v rámci zodpovědnosti, která nám je svěřena.

V mezinárodní oblasti se nás budou bezprostředně týkat dopady Brexitu a také evropské volby od kterých se odvíjí směřování unijní politiky. Nejsem si jist, zda USA pod vedením Donalda Trumpa budou tak stabilním a jistým partnerem Evropské unie jako v minulosti a to i v oblasti bezpečnosti. V otázkách světové bezpečnosti bychom si dle mého názoru v Evropské unii a NATO měli „brát na sebe“ pouze to, co zvládneme a co občané v členských zemích akceptují. Dělat jakoukoliv politiku, včetně té mezinárodní bez podpory občanů-voličů není v demokracii dlouhodobě snesitelné.

Naši zemi také výrazně ovlivní to, jak se podaří zažehnat obchodní války mezi velmocemi a jak se bude vyvíjet hospodářství v zemích našich největších partnerů, například SRN.

Přestože se České republice hospodářsky daří a slavíme v letošním roce 30 let od Sametové revoluce, obávám se, že letošní atmosféra té z roku 1989 příliš odpovídat nebude, což naznačila i vystoupení nejvyšších ústavních činitelů v závěru uplynulého roku. Prezident Miloš Zeman poněkud zdrženlivěji pokračoval v nálepkování těch, kteří mají jiné názory než on a kteří jej nepodporují. Projevy předsedů parlamentních komor dle mého názoru nic nového a mimořádného neobsahovaly. Souhlasím s názorem, který jsem se dočetl včera v tisku, že kolega Jaroslav Kubera „Kuberoval“ - tedy zopakoval to, co léta pronáší od řečniště pléna Senátu. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček osvětově připomenul poslání poslanecké sněmovny, ale celým vystoupením se jako nit táhla obava, aby se v nadcházejícím roce neútočilo na hnutí ANO a konkrétně na osobu Andreje Babiše. Přestože předpokládám, že bude pokračovat především zápas o voličskou přízeň a posílení stranických pozic, přeji si, aby se nám podařilo alespoň v některých otázkách sjednotit a upřednostňovat národní zájmy.

Neočekávám, že nadcházející sjezd ČSSD bude zlomový, neboť si myslím, že vedení strany se plně věnuje práci ve vládě a na řešení stabilizace strany nezůstává dostatek sil… Ale třeba to bude lepší, to bych si přál.

Všem přeji pevné zdraví a hodně sil při překonávání problémů, které život přináší a také štěstí, které v tomto počínání potřebujeme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama