RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.01.2019 18:55:00

Recese či průšvih na obzoru?

Recese či průšvih na obzoru?

Komentář na facebookovém profilu k vývoji světové ekonomiky

 Jedna z věcí, nad kterou si (doufám, delší dobu) budeme lámat hlavu je to otázka, zda dramatický pád cen akcií na spoustě míst na světě, je předzvěstí "průšvihu".

Zřejmě se k tomu brzy vrátím (zřejmě formou on linu), ale můj pocit bych označil jako mírně váhavé "NE". Co mne k tomu vede:

  1. Pokles cen akcií po době, kdy investoři díky poklesu úroků prakticky "na nulu" hledali cokoliv, co by mohlo vynášet (i když často v rozporu se zdravým rozumem), je logická reakce na nárůst úroků již uskutečněný, nebo čekaný
  2. To, že to trvá déle, ale je to o to radikálnější je bohužel inherentní způsob chování finančníků
  3.  Od krize se zvýšila odolnost finančního sektoru, což je další důvod mého pohledu na věc.

Nicméně. Rizika existují. Hledal bych je hlavně v politické oblasti (v čele s presidentem Trumpem a v závěsu za ním riziko nezvládnutí Brexitu).

A je jasné, že naše vládní politika. která se tváří, jako kdyby "šťastné dny neměly nikdy skončit", je v době, kdy bude ekonomiku podporovat rekordní zaměstnanost a růst mezd, zcela chybná... Ale to je na jinou, ne globální, ale lokální, debatu...

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama