Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.10.2011 15:24:32

Ministr Pospíšil chce asi vyhovět pražským kmotrům

Ministr Pospíšil chce asi vyhovět pražským kmotrům

Vždy jsem podporoval odborné i personální posílení soustavy státního zastupitelství pro boj s korupcí.

Vždy jsem podporoval odborné i personální posílení soustavy státního zastupitelství pro boj s korupcí. V mnoha bodech bych mohl souhlasit i s materiálem dnes projednávaným vládou a předloženým ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem, jehož cílem má být vytvoření speciálního útvaru při Nejvyšším státním zastupitelství pro vyšetřování přesně definovaných trestných činů úředních osob.

Naprosto však nemohu souhlasit s materiálem jako celkem. Především pak s tím, že fakticky dochází k tunelování Nejvyššího státního zastupitelství, jehož sídlem je Brno. Snaha umístit pobočku do Prahy je nejen nesystémová a odporující zákonu, který stanoví, že sídlem NSZ je Brno, ale především v rozporu s deklarovaným cílem – tedy zajištění nezávislosti a přetrhání regionálních vazeb. Pokud bude sídlem takového orgánu Praha, kde je nejvíce podezřelých korupčních skandálů a zároveň je sídlem vlády, nic se nezmění a kritizované vazby a propojení  budou existovat i nadále.  Název vrchní pražské zametačství se může v budoucnu skloňovat i v souvislosti s tímto nově vznikajícím útvarem. A to by byla velká škoda. Není přijatelné, aby se specializovaní státní zástupci scházeli v kavárnách a restauracích či na recepcích s těmi, které v budoucnu mohou vyšetřovat. Snaha umístit tento nový orgán v Praze mi připadá jako snaha ministra Pospíšila vyhovět pražským kmotrům a nemohu s ním souhlasit.

Dále je nutné podrobit analýze rozšířenou pravomoc nového útvaru určovat policejní orgán, který bude danou věc šetřit. Tento návrh má jistě své opodstatnění, nicméně i velká rizika. V případě velké koncentrace moci do vedení speciálního útvaru NSZ by pak mohlo docházet nejen k efektivnějšímu vyšetřování, ale také k efektivnějšímu zametání korupčních kauz. Nezpochybňuji, že státní zástupce je „PÁNEM TRESTNÍHO ŘÍZENÍ“. Nepochybně je však v zájmu objektivity nutné zachovat i křížovou kontrolu ve vztahu státní zastupitelství – policie. Vytvoření tohoto útvaru a výběr kvalitních a morálně nezpochybnitelných státních zástupců neznamená, že v průběhu let nemůže dojít k deformaci a k negativním změnám.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama