Občanská demokratická strana

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.01.2019 16:45:00

Stát chce, aby občané plnili své povinnosti včas, sám v tom ale selhává

Stát chce, aby občané plnili své povinnosti včas, sám v tom ale selhává

Stavební řízení v České republice patří k nejdelším na světě, to komplikuje život nejen stavebníkům, ale hlavně lidem, kteří chtějí dosáhnout na vlastní bydlení.

 Jednou z největších brzd stavebního řízení v ČR jsou pozdě vydaná stanoviska dotčených orgánů.

ODS chce takovou praxi změnit, proto navrhuje zavedení fikce souhlasu, která počítá s tím, že pokud se úřad nevyjádří ve lhůtě 30 dnů, řízení pokračuje stejně jako by vydal souhlas.

„Stavební řízení u nás patří k nejdelším na světě. Podle statistik Světové banky dosahuje v průměru 246 dní – zatímco třeba v Dánsku na vyřízení všech povolení stačí něco přes dva měsíce. I z tohoto důvodu jsme připravili novelu správního řádu, která zavádí pro všechna závazná stanoviska tzv. fikci souhlasu. Stát tak bude mít přesně určenou lhůtu 30 dnů pro vydání závazného stanoviska. Jakmile tuto lhůtu nesplní, pokračuje řízení jako by vydal souhlas. Jedná se o neideologický návrh, jde o jednoduchý a legitimní princip, který vlastně říká, že stát si má splnit svoje povinnosti. Vláda a vládní koalice, ale především hnutí ANO, má teď šanci ukázat, zda hodlají o snižování byrokracie jen mluvit, nebo zda ji chtějí skutečně omezit,“ vysvětluje předseda ODS Petr Fiala.

„Stát se stále více stává drábem, který hlídá občany, aby se v plnění svých povinností neopozdili o jediný den, sám má ale s dodržováním předepsaných lhůt často problémy. Jednou z velkých brzd, které zpomalují stavební řízení, je pozdní vydávání závazných stanovisek dotčených orgánů, tedy úřadů, které mají právo si ke každé stavbě říci své. Takto vzniklá prodlení pak přípravu staveb zbytečně prodlužují. S podobnými problémy se nepotýká jen stát, ale všichni stavebníci v zemi. U menších projektů jsou právě závazná stanoviska hlavním zdrojem zdržování. Proto nastal čas dostat občany z pozice, ve které čelí silné byrokratické zátěži a současně nemají žádnou jistotu, v jakém čase se dostanou na konec toho úředního procesu. Úřady se běžně zpožďují o týdny či měsíce, ale nic se neděje. Tento stav musí skončit. Proto předkládáme návrh, který princip fikce souhlasu zavede pro všechny situace, ve kterých je vydání závazného stanoviska vyžadováno. Smyslem není, aby fikce nastávala, ale aby její vznik motivoval úřady k vydávání závazných stanovisek v pevně stanovené lhůtě 30 dní. Je čas řešit zájmy občanů. Ne sloužit institucím, které platí lidé ze svých daní. Zvláště když úředníků již řadu let jen a jen přibývá,“ doplnil místopředseda ODS Martin Kupka.

„Vláda se často vymlouvá na to, že dopravní infrastrukturu, ani komerční a bytovou výstavbu nelze rychle stavět kvůli špatné legislativě. Sama ale nedělá nic pro to, aby situaci zlepšila. Spíš naopak. Svými kroky stavební proces zpomalila, ať už novelou stavebního zákona, novelou zákona o EIA nebo novou úpravou výkupu pozemků. Naopak to byly poslanecké iniciativy včetně naší, které situaci odblokovaly, konkrétně dvě novely zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. V této oblasti již fikce souhlasu funguje a my chceme tento princip posunout o krok dále. Zároveň jsme již podali návrh na zrušení povinného souhlasu orgánu územního plánování a tím zrychlení stavebního řízení. Vláda neudělala nic. Nový stavební zákon plánuje na rok 2021 a o zákonu o liniových stavbách už 5 let píše v programovém prohlášení, ale výsledek je nula. ODS naopak jako alternativa předkládá skutečná řešení,“ uzavřel předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama