Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.01.2019 6:28:00

Ke skutečnému řešení málokdy stačí paušální přístup

Ke skutečnému řešení málokdy stačí paušální přístup

Komentář na facebookovém profilu k návrhu premiéra Babiše na další zvyšování důchodů

 Pan premiér mluví o tom, jak chce zvýšit průměrný důchod, to je sice pěkné, ale je to řešení problémů? Málokdy, pokud nám jde o skutečné řešení, stačí paušální přístup. Je třeba jít mnohem více do hloubky a hledat detailnější řešení. To je náročnější na přípravu a často i na komunikaci vůči veřejnosti, bohužel toto mi u pana premiéra a této vlády chybí. Místo velkých plošných opatření jít více do hloubky, systémově řešit skutečné problémy, a to je případ nejen důchodového systému.

Jako KDU-ČSL jdeme hlouběji k detailnějším problémům systému, které je skutečně třeba řešit, protože jen další paušální zvyšování důchodů to nevyřeší! Již loni jsme některé tyto návrhy předložili ve sněmovně, bohužel vládní koalice je smetla a nepodpořila, byť o některých našich návrzích dnes hovoří jak pan premiér, tak paní ministryně Maláčová.

  • Ženy mají průměrně o dva tisíce nižší důchod než muži, zde jsme už loni navrhli pro ženy zvýšení důchodu o 500 korun měsíčně, za každé vychované dítě, bohužel to vládní koalice včetně ANO odmítla podpořit, tedy to, co popisuje pan premiér jako problém, který chce řešit, už mohl řešit loni.

Další problémy systému, které stručně uvedu, pracujeme na jejich řešení a v příštích týdnech představíme komplexní legislativní navrh na jejich změny:

  • Obnovit dřívější odchod do důchodu maminkám, dle počtu vychovaných dětí
  • Umožnit manželům využít princip společného vyměřovacího základu pro důchod, jako jedno ze systémových opatření proti budoucím nižším vyměrům důchodů u maminek, které jsou znevýhodněny nižšími vyměrami důchodů, právě nižšími příjmy, způsobenými větší péčí o rodinu. Jedinou zásluhovostí nemůže být výše výdělků, ale také vychované děti.
  • Chceme změnit nastavení vdovských důchodů, dnešní parametry jsou velice nefér vůči těm, kteří ovdoví. Chceme upravit procentní výměru tohoto důchodu, ale také prodloužení doby poskytování tohoto důchodu a další drobné úpravy parametrů vdovských důchodů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama