ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2011 14:30:00

Vyvlastnění musí předcházet prokazatelný pokus o dohodu

Vyvlastnění musí předcházet prokazatelný pokus o dohodu

Ministerstvo pro místní rozvoj na příštím zasedání Vlády ČR předloží ke schválení návrh novely zákona č. 184/2006 Sb., o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění).

Cílem navrhované úpravy je urychlit a snížit ceny výstavby technické infrastruktury, která je budována ve veřejném zájmu.

 Zákon totiž jasně stanoví podmínky, za jakých mohou být získávány pozemky pro stavbu objektů ve veřejném zájmu. Na samotné podstatě zákona se nic nemění. Podat návrh na vyvlastnění může investor až po té, kdy se neúčinně pokusil získat potřebné pozemky dohodou. „Neúčinnost tohoto pokusu musí jasně prokázat investor, jinak k vyvlastnění nesmí dojít," doplňuje Miroslav Kalous, náměstek ministra pro místní rozvoj. „Samotný proces stavebním úřadem nařízeného vyvlastnění je až mezním krokem a žádný soud jej nepotvrdí, pokud nebude jasně prokázáno, že nebylo možné dojít ke shodě například z důvodu přemrštěných cenových nároků," vysvětlil Miroslav Kalous.

 Obdobně jako novela zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury úprava předkládaná Ministerstvem pro místní rozvoj mění způsob stanovení výše náhrady za případné vyvlastnění. Zatímco dosud měl vyvlastňovaný jistotu, že získá náhradu nejméně ve výši 420 korun za čtvereční metr, což byl základ pro jeho vyjednávací pozici, nově by výše náhrady měla být stanovena podle skutečného stavu užívání pozemku v době jejich ocenění pro vyvlastnění. „Jedná-li se o pole či louku, musí tomu odpovídat i cena a ta se dnes pohybuje okolo 16 korun za meter čtvereční a méně. Je-li předmětem vyvlastnění stavební parcela, musí výše náhrady odpovídat hodnotě stavební parcely, v tomto případě je cena samozřejmě řádově vyšší," uvedl Miroslav Kalous. Před přistoupením k vyvlastnění investor bude oprávněn navrhnout vlastníkovi pozemku cenu až o 100% vyšší oproti jeho aktuální ceně.

 Návrh novely také zavádí již několikrát avizované oddělení procesu vyvlastnění a stanovení přiměřené náhrady. Pokud se jedna ze stran odvolá proti výši náhrady určené soudem, na samotné vyvlastnění a tudíž na realizaci stavby ve veřejném zájmu to již nebude mít vliv „Nebude tak docházet ke zbytečným a zejména drahým prodlevám při výstavbě technické infrastruktury," uzavřel Miroslav Kalous.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama