Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2011 15:41:28

Stanovisko ČSSD k rozpočtovému určení daní

Stanovisko ČSSD k rozpočtovému určení daní

Změny rozpočtového určení daní (RUD) jsou velmi citlivou záležitostí a měly by být prováděny maximálně citlivě bez poškození dlouhodobé stability rozpočtů obcí a jisté soudržnosti mezi obcemi různých velikostí.

Změny rozpočtového určení daní (RUD) jsou velmi citlivou záležitostí a měly by být prováděny maximálně citlivě bez poškození dlouhodobé stability rozpočtů obcí a jisté soudržnosti mezi obcemi různých velikostí. Faktem je, že velká i střední města zajišťují řadu služeb, které konzumují obyvatelé obcí malých: střední a vysoké školství, nemocnice, kulturní a sportovní zařízení atd. A je také naprosto legitimní, když v rozpočtovém určení daní větší obce dostávají na výše uvedené veřejné služby větší příděl rozpočtových prostředků. Na straně druhé i malé obce by měly mít dostatek prostředků na svůj rozvoj.

Poslední návrh TOP 09 by rád rozdělil mezi české obce dodatečných 7 mld. Kč a 5 mld. Kč přerozdělil od 4 největších měst (Praha, Brno, Ostrava a Plzeň) k ostatním obcím. Jinými slovy, tento návrh rozbijí křehkou stabilitu mezi velkými středními a malými obcemi a z tohoto hlediska je velmi nezodpovědný.

Nicméně posílení vlastních příjmů obcí je i cílem ČSSD a proto je řešením dospět k určitému konsensu v této záležitosti a vyjasnit si některé nejasnosti. Prvním problémem je, odkud půjde 7 mld. Kč na posílení rozpočtů obcí ze státního rozpočtu. Kalouskovo ministerstvo financí uvádí, že to bude z dotačních programů z národních zdrojů. Zde se snadno může stát, že peníze, které dnes obce dostávají jinak (například 1,5 mld. Kč na základní školy) jim budou sebrány a tyto peníze budou rozděleny všem obcím, tedy i těm co nemají žádnou školu. Jedna nespravedlnost bude nahrazena jinou a nové schéma postaví proti sobě obce, které mají školu a obce, které školu nemají. Předkladatelé zákona a ministerstvo financí by měli jasně sdělit, z jakých položek bude získáno dodatečných 7 mld. pro obce a jaké bude čisté navýšení peněz pro obce. Zda to bude 5,5 mld. Kč anebo ještě méně.

Druhým zdrojem peněz pro menší obce je přerozdělení 5 mld. Kč na úkor 4 velkých měst. Těmto obcím navíc má být poskytnuta dočasná kompenzace za přerozdělené peníze ve výši 80%, 60%, 40%, 20% v prvních 4 letech. Čtyři velká města by tedy dostala v prvním roce 1 mld. Kč a státní rozpočet musí najít 4 dodatečné miliardy. Nároky na státní rozpočet jsou i v tomto schématu značné.

Doporučení ČSSD je jít v této oblasti cestou zastropováním příjmů 4 velkých měst na současné úrovni. To samozřejmě přepokládá dodatečnou miliardu Kč v prvním roce navíc, ve druhém roce dvě atd. To je sice jistým problémem pro fiskální stabilitu, ale ten by měl vyřešit ministr Kalousek, který s návrhem na změnu RUD přišel. Takto upravený návrh je ČSSD připravena podpořit.

Jan Mládek, stínový ministr financí za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama