Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2019 14:49:00

Jak dostat Česko na evropskou technologickou špičku

Jak dostat Česko na evropskou technologickou špičku

Komentář na facebookovém profilu k plánu, jak do roku 2030 dostat ČR na evropskou technologickou špičku

 Můj nejbližší kolega přes vědu a inovace, docent Karel Havlíček, dal dohromady ty nejschopnější vědce, akademiky, manažery, zástupce vládních agentur a společně vypracovali plán, jak do roku 2030 dostat naši zemi na evropskou technologickou špičku. Tam, kde jsme byli za první republiky.

Vytvořili jsme značku Czech Republic: The Country for the Future. Jak vypadá logo a co všechno se pod tím skrývá, jsem vám ukazoval už v týdnu. Budeme ji propagovat po celém světě.

Když jsme to představovali novinářům, zeptal se mě jeden pan redaktor, jestli to fakt bude mít nějaký význam. Prý každá vláda představuje nějakou koncepci a strategii a většinou z toho nic není. Tak to jsem se musel trochu usmát. Já nejsem další premiér v řadě, který jen tak mluví. V byznysu i jako ministr financí jsem si udělal jméno tím, že když si něco usmyslím, tak makám na maximum, abych to dotáhl. Stejně jako teď.

Tohle je poprvé v dějinách, kdy doopravdy spolupracují zástupci státu, podnikání, vědecké a akademické obce. Na naší strategii společně dělaly kapacity jako je pan profesor Petr Dvořák z Masarykovy univerzity, špičkový odborník na kmenové buňky, paní profesorka Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd a specialistka na molekulární chemii, pan profesor Tomáš Jungwirth, který se zabývá fyzikou pevných látek a spousta dalších. Přidali se i odborníci z firem jako IBM, Siemens, LIKO-S, Metalkov, klíčoví lidi z Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva školství i dopravy, z CzechInvestu, Úřadu průmyslového vlastnictví. No prostě, dali jsme dohromady celý ten řetězec odborníků, na kterém závisí nejen výzkum, financování, uvádění vynálezů do praxe, ale i ochrana našeho duševního vlastnictví. Potřebujeme, aby náš stát vytěžil ze svých inovací maximum pro naše lidi. Peníze z patentů k tomu patří.

Opravdu smekám před Karlem Havlíčkem, místopředsedou Rady pro výzkum, vývoj a inovace, který všechny špičkové vědce a manažery vybral, “oběhal” a dostal za jeden stůl. To, že mu nikdo z nich neodmítl spolupráci, o něčem svědčí. A já jim za to hrozně moc děkuju. Ještě nikdy nebyla u jakékoliv strategie takováhle shoda napříč odbornou veřejností, byznysem, vědou, školami a vládními úřady. Všichni chceme dostat naši zemi tam, kde si zaslouží být. Protože my na to máme, tím jsem si absolutně jistý.

Jak už víte, naše strategie stojí na devíti pilířích. Od financování a hodnocení výzkumu a vývoje, inovačních a výzkumných center, přes startupy, digitalizaci až po ochranu duševního vlastnictví a chytré investice. Každý pilíř teď dostane svůj detailní akční plán. A my ho budeme na Radě aktualizovat a kontrolovat.

Takže tohle bude následující roky hlavní sdělení o naší zemi pro celý svět. S propagací České republiky jako inovačního lídra jsem začal právě na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Přede mnou tady 18 let žádný český premiér nebyl.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama