ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.10.2011 9:44:16

Nadřazovat potřeby EU nad národní, je absurdní

Nadřazovat potřeby EU nad národní, je absurdní

Když se v jakémkoli členském státě EU rozhodnout přeorientovat svou energetickou koncepci zcela jiným směrem, je to v pořádku. Energetická bezpečnost je autonomní záležitostí každého státu. Problém však nastává v momentě, kdy začnou tlačit i na ostat

Je všeobecně známo, že německé rozhodnutí o ukončení výroby energie v jaderných elektrárnách bylo čistě politické a nemělo racionální základ. Stačí jen sledovat myšlenkový kolotoč německých usnesení na toto téma za posledních několik let. Nicméně, nárůst zelených preferencí na německé politické scéně zároveň rozdmýchal novou zelenou rétoriku a to nejen na území EU. S blížící se konferencí RIO+20 v roce 2012 se formuje také jednotný postoj EU, přičemž bylo do Evropského parlamentu navrženo prohlášení vyzývající k zavření všech jaderných elektráren na světě. Zde bych podotknul, že jsem na toto téma osobně podal pozměňovací návrh. Pokud by se totiž jaderné elektrárny měly uzavřít, tak pouze ty nebezpečné – nesplňující standardy. Jinak jde o holý nerozum. Podpora tomuto nařízení přichází dle očekávání z Německa a Rakouska.

Ve spojení s nástupem OZE (obnovitelných zdrojů energie) v Německu se stále častěji objevuje požadavek ze strany EU na užší propojení elektrických sítí jednotlivých členských států. Se společnou energetickou sítí osobně souhlasím, má totiž smysl. Ale jen za podmínky, že se všichni zúčastnění budou chovat zodpovědně. Což při očekávaném zvýšeném zatížení ze strany německých zdrojů OZE, nelze předpokládat. Již dnes způsobují německé OZE a jejich jednorázové toky přebytečné energie značné komplikace rozvodným sítím okolních státům.

Ve světle těchto okolností nadřazovat potřeby EU nad národními je absurdní. Hra, na kterou nemůže přistoupit žádný ze států. Zákaz všech JE není nic jiného než velmi politická proklamace a věřím tomu, že každá země se bude nadále rozvíjet na základě svých národních požadavků.

Neodpustím si malý dodatek na úkor německých ekologistů, kteří dosud neustále bojovali za snížení emisí CO2. Výstavba 13 velkých fosilních elektráren, které mají částečně nahradit výpadek uzavřených JE, sebou přinese navýšení emisí CO2 o milióny tun, přesněji – emisní výsledek německého energetického mixu pro rok 2023 bude o 75 miliónů tun CO2 větší. Ekologie?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama