ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.01.2019 17:25:00

Nevidím důvod, proč soukromým školám upírat zřizování přípravných tříd

Nevidím důvod, proč soukromým školám upírat zřizování přípravných tříd

Projev na 5. schůzi Senátu 31. ledna 2019 ke školskému zákonu

 Paní předsedající, pane poslanče, dámy a pánové.

Děkuji za přednostní právo, potěšilo mě to, lekl jsem se, že už jsem šéfem nějakého klubu, ale to nejsem.

Zachytil jsem tuto poslaneckou iniciativu až možná v pozdější fázi a velmi mě mrzelo, že poslanci, kteří měli tento bohulibý návrh, a já se s ním ztotožňuji, a kteří s ním přišli, zapomněli, že mimo církevní, obecní a státní školy také jsou soukromé. Myslím si, že soukromé školy dávají rodičům a dětem velkou alternativu a velmi příjemnou a dokáží vlastně doplnit celý vzdělávací systém.

A to, že tu je možnost zřizovat v základních školách přípravné třídy, které by jako neměly suplovat mateřské školy, odklad povinné školní docházky atd., už to nechci opakovat.

Podíval jsem se, a nahlédl jsem do dostupných statistik školního roku 2016/2017 a konstatuji, že nejde o nějak zanedbatelné množství dětí. O odklad školní docházky požádalo celkem 16.629 dětí, což představuje téměř 11 % všech dětí, které v tomto školním roce šly k zápisu. Přitom u drtivé většiny dětí – 93 % – není sledováno žádné postižení.

Předložená novela školského zákona má však tu jednu výraznou vadu, o které jsem před chvilkou hovořil, a to je, že jsou tam, bohužel všechny školy, ale soukromé školy tam nejsou.

Své vystoupení možná zkrátím.

Myslím si a rád bych zdůraznil, že soukromé školy definuje školský zákon jako školy, které jsou zřizovány jinou právnickou nebo fyzickou osobou, než státem, krajem, obcí nebo registrovanou obcí. Z platné právní úpravy tedy vyplývá, že pokud je soukromá, stejně jako například církevní škola, zařazena do školského rejstříku, je vzdělání v ní získané rovnocenné a analogické jako ve školách veřejných. Právě proto nevidím jediný důvod, proč bychom měli soukromým školám upírat možnost zřizovat přípravné třídy.

Z toho důvodu předkládáme s kolegy Janem Teclem a senátorem Ladislavem Chlupáčem pozměňovací návrh k předložené novele školského zákona, který vám byl v písemné podobě rozdán do lavic a který pouze rozšiřuje v § 47 v odst. 1 okruh těch, které jsou oprávněny zřizovat přípravné třídy, a právě o jiné právnické a fyzické osoby, které jsou zřizovateli soukromých škol. Stejně jako v případě církevních škol pak vydává souhlas ke zřízení přípravné třídy ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Dámy a pánové, byl bych rád, kdybyste zvážili podporu tohoto pozměňovacího návrhu. Předejdeme tím zcela zbytečné, přitom nikoliv zanedbatelné diskriminaci soukromých škol vůči školám veřejným.

Možná malou poznámku: Proč tam vlastně nebyly zařazeny soukromé školy, pane poslanče, když tam jsou všechny ostatní? Záměr nebo nedbalost nebo zapomnětlivost. Myslím si, že toto by se nemělo stát, a proto apeluji a chtěl bych, abychom šli do podrobné rozpravy, abych tam mohl pozměňovací návrh načíst.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama