Mgr. Karolína Peake

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.10.2011 14:54:34

Hejtmanka Vaňhová říká jen část pravdy

Hejtmanka Vaňhová říká jen část pravdy

Vláda na své schůzi dne 19. října 2011 projednala a posoudila tři návrhy zákonů Ústeckého kraje. Návrhy se týkaly oblasti regulace loterií, sociálního bydlení a dále pak tzv. přestupkové recidivy.

S návrhy zákonů tak, jak byly předloženy, vyslovila vláda nesouhlas. A to pro řadu nedostatků. V první řadě, návrhy zákonů nejsou slučitelné s vládními návrhy, které se připravují nebo již jsou projednávány v parlamentu. To platí zejména u loterií, kde již byla schválena novela, připravuje se zdanění hazardu od začátku roku 2012 a ministerstvo financí připravuje zcela nový zákon o loteriích, který bude ještě do konce roku předložen vládě. Pokud by vláda ústecký návrh doporučila sněmovně ke schválení, přišla by vlastní odborná legislativní činnost vlády vniveč. Ústecký návrh navíc předpokládá např. zachování kritizovaného a neprůhledného odvodu části výtěžku z loterií na veřejně prospěšné účely, od kterého vláda ve svém návrhu upouští. Návrh dále nepočítá s ochranou osob mladších 18 let při on-line loteriích a hrách.

Stejně tak viděla vláda problém i v otázkách úpravy sociálního bydlení, která v návrhu Ústeckého kraje není kompatibilní se schválenou Koncepcí bydlení ČR do roku 2020. V návrhu zákona nejsou obsažena žádná nová věcná řešení týkající se zajištění sociálního bydlení, která by nebylo možné aplikovat podle platné právní úpravy použitelné pro všechny občany.

V některých cílech se však vláda i Ústecký kraj shodují. To je především nutnost přísnějšího trestání opakovaných přestupků proti občanskému soužití. Ústecký kraj sice ve svém návrhu přichází s dosti problematickými termíny a popírá zásadu subsidiarity trestního stíhání, ale je pravda, že přísnější trestání opakovaných přestupků je na místě. Vláda proto předloží novelu zákona o přestupcích, a to v návaznosti na připravovaný zákon o centrálním registru přestupků. S centrálním registrem ústecký návrh také nepočítá. Při tom bez tohoto registru je trestání přestupkové recidivy nemožné.

Jsem připravena jednat se zástupci kteréhokoli kraje o případných legislativních podnětech ještě před tím, než dorazí do sněmovny a na vládu, a to zejména v souvislosti s problematikou vyloučených lokalit. Právě v této problematice není místo pro politické a legislativní přetahování. Návrhy se nicméně bude zabývat parlament. Prostor pro diskusi tedy ještě bude.

Mgr. Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama