PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2019 20:21:00

Je svatá válka proti fake news opravdová?

Je svatá válka proti fake news opravdová?

Řada politiků stále častěji hovoří o boji proti fake news, tedy falešným zprávám. Lež je ovšem stará jako lidstvo samo a s moderními technologiemi se zvyšuje pouze rychlost jejího šíření.

V okrajových případech skutečně může jít o trestný čin (jako v případě šíření poplašných zpráv), na to ale již naše právo dávno myslí a rozhodně není třeba dál utahovat kohoutky. Věřím, že ve finále nás může rozmachu fake news zbavit jen důraz na vzdělání člověka a jeho schopnost pracovat s informacemi. Volání po zásahu shora zavání prostou rezignací na rovinu osobní zodpovědnosti, která je přitom pro svobodnou společnost tak důležitá.

Řešení leží na dosah ruky. Akorát, jak už tomu u skutečných řešení bývá, není rychlé a neexistuje k němu zkratka. Spočívá v odpovědnosti za svobodu. Pokud si budeme myslet, že všemu rozumíme a není se již co učit, také se již nic nového logicky nenaučíme, protože si k poznání sami uzavřeme cestu. Pokud ale budeme klást důraz na vědomí, že mnohé neznáme, budeme kritičtější k vlastnímu úsudku a zároveň se budeme zbavovat role pěšáků v hrách těch, kterým na nás ve skutečnosti vůbec nezáleží.

Hledejme pravdu, ne vzrušení a senzaci. Pravda není to, co se nám líbí, ale to, co je. A snaha vidět věci takové, jaké jsou, tvoří stezku k osobní svobodě. Pravda osvobozuje. Má smysl sdílet a předávat ověřené informace, nikoli drby.

Politici, vládo, ministerstva i úřady, nebojte se být transparentní. Kde jsou dostupné zdroje informací, výrazně ubývá prostoru pro spekulace a dezinterpretace.

Politici, nehrajte si s ohněm a nelžete. Nevytvářejte kvůli svému osobnímu obrazu alternativní realitu. Radši přiznat chybu a nesplněný slib než šermovat cinknutými grafy, vycucanými čísly a místo ověřených dat citovat diskuze pod novinovými články.

Vládo, investuj do vzdělání. Investujme více peněz do mediální výchovy a do zvyšování informační gramotnosti lidí všech generací. Vzdělání a informace přináší dlouhodobé a skutečné výsledky. Rozpoznat fake news, manipulaci a hoax totiž dokáže každý, když bude vědět, jak hledat zdroje, ověřovat je a pracovat s informacemi. To je totiž zásadní požadavek na dovednosti v tomto století. Tam mají jít investice. Investice do lidí.

Novináři a editoři, nehoňte prosím čtenost používáním zavádějících bombastických “clickbaitových” titulků článků. Mělo by být standardem, že ten, koho se článek či kauza týká, je prvním z konfrontovaných s žádostí o komentář.

Média veřejné služby, nechť se snaží o maximální objektivitu prostřednictvím plurality názorů. Té pomáhá vyvážený výběr hostů a také to, že se novináři snaží nepromítat vlastní emoce do celospolečenských témat.

Každý může občas udělat chybu, říct kravinu, sdílet blbost nebo nepravdivé informace. Měl by však vždy nalézt sílu opravit se, popřípadě se omluvit, a hlavně se snažit chyby neopakovat.

Že je pro někoho právě fake news nástrojem moci je věc jiná, ale i proti tomu můžeme všichni vystupovat na rovině osobní odpovědnosti. Zásahy shora ani cenzura nás nezachrání. Zachrání nás odpovědnost za vlastní svobodu.

Zdroj: Piratské listy.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama