Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2011 9:34:45

Stanovisko ke změně zákona o rozhodčích doložkách (změny navrhované ČSSD)

Stanovisko ke změně zákona o rozhodčích doložkách (změny navrhované ČSSD)

Jsem zároveň potěšen i zklamán navrhovanými změnami v zákonu o rozhodčím řízení.....

Jsem zároveň potěšen i zklamán navrhovanými změnami v zákonu o rozhodčím řízení. Potěšen   proto, že se nám  po několika letech  podařilo přimět koaliční strany k tomu, že je potřeba zamezit zneužívání rozhodčích doložek při sjednávání spotřebitelských úvěrů.  Zákon o regulaci spotřebitelských úvěrů obsahující i zákaz sjednávání rozhodčích doložek jsme totiž s Bohuslavem Sobotkou navrhli a sněmovně předložili již dvakrát, poprvé v dubnu 2009. Podruhé byl zamítnut v tomto období koaličními stranami jako tisk 78.

Až do dnešní doby však naše upozornění byla zlehčována a vetována. Přitom uzavřením rozhodčí doložky je v daném případě z rozhodování sporu mezi dlužníkem a věřitelem vyloučen soud. Konkrétní příklady ukazují, že v mnoha případech docházelo ke zneužívání rozhodce  k nespravedlivým a mnohdy protizákonným rozhodnutím v neprospěch dlužníka. Jeho obrana proti takovým rozhodnutím pak byla téměř nemožná.

Návrh ministerstva spravedlnosti na změnu a úpravu rozhodčího řízení je však zcela nedostatečný a přináší jen kosmetické změny. Pozměňovací návrh poslankyně Jany Suché schválený ústavněprávním výborem i za podpory ČSSD jej sice výrazně vylepšuje, podle mého názoru však nedostatečně.

Vládní a výborem pozměněný návrh nově mj. nařizuje povinnost uzavírat rozhodčí doložku na samostatném listu papíru, rozšiřuje možnost soudního přezkumu a v případě spotřebitelských úvěrů  stanovuje kvalifikační podmínky pro výkon funkce rozhodce – např. bezúhonnost a vysokoškolské právnické vzdělání - a podmínky  za kterých je možné rozhodce ze seznamu rozhodců vyškrtnout.

Za hlavní nedostatek považuji fakt, že rozhodce nemusí vykonat žádnou zkoušku. Proto předkládám pozměňovací návrh, kterým bude uloženo žadatelům o zápis do seznamu rozhodců pro spotřebitelské úvěry složit zkoušku organizovanou ministerstvem spravedlnosti, pokud žadatel už v minulosti nesložil justiční či advokátní zkoušku.

Dalším faktickým nedostatkem novely je skutečnost, že kontrola ze strany ministerstva spravedlnosti bude bezzubá a neefektivní, nedojde-li k výraznému navýšení tabulkových míst v příslušném odboru ministerstva. Dle informací sdělených zástupcem ministerstva na jednání výboru, se bude kontrole rozhodců věnovat přibližně pět osob. Prostředky na navýšení rozpočtu, které by umožňoval přijetí dalších kvalifikovaných osob, by přitom mohly být získány z navýšení poplatku za zápis do seznamu rozhodců. Proto navrhuji zvýšit částku za zápis z pěti  na 100 tisíc korun.

Pro ČSSD je navržená úprava zákona sice nedostatečná, nicméně po přijetí návrhů výboru alespoň drobným pozitivním krůčkem k zastavení zneužívání rozhodčích doložek. Proto ji bude poslanecký klub ČSSD svým hlasováním podporovat.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama