Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2019 1:09:40

tož jak jsem slíbil...

tož jak jsem slíbil...

pozměňovací návrh ex-poslance p. Klučky s plnou podporou p. T.Haišmana - dlouholetého ředitele odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra a B. Chalupy-exposlance k novele Zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky...

tak toto  navrhl pan Klučka na Výboru pro bezpečnost....Kdo ze současných poslanců si to nastudoval a je schopen to odborně komentovat (teď se fakt culím, když si představím to úsilí zákonodárců se v tom zorientovat a vypadat při tom alepoň trohu zasvěceně) - je schopen někdo ze zákonodárců si to vzít za své a znovu to prodiskutovat?

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (novela zákona o pobytu cizinců) – původně sněmovní tisk č. 990

Hlavní změny:

1)    Posílení bezpečnostních prvků migračního procesu a mechanismů zamezujících zneužívání některých ustanovení zákona (hlavně § 169 a až 169t)

·      jde o rozšíření současných odchylek od obecné úpravy správního řízení podle správního řádu

·      současná úprava není schopná dostatečně zabránit zneužívání zákona a nezohledňuje specifika spojená s vedením správního řízení s občanem třetího státu (komunikace cizince se zastupitelským úřadem, doručování písemností do zahraničí)

·      např. výslech účastníka řízení, využití utajovaných informací

2)    Transpozice směrnic EU – s ní souvisí i novelizace většiny dalších zákonů

Sezónní pracovníci

·     krátkodobé vízum (max. 90 dnů) nebo dlouhodobé vízum (max. 6 měsíců)

·     vždy bude vyžadováno také pracovní povolení

·     činnosti závislé na ročním období (vyhláška MPSV: zemědělství, zahradnictví a cestovní ruch)

Vnitropodnikově převedení zaměstnanci

·     Cizinec zaměstnaný společností/stejným koncernem ve třetí zemi může být převeden na území EU k výkonu práce ve stejné společnosti/koncernu (např. zaměstnanec koncernu Volkswagen z Indie bude převeden do Škoda auto v Mladé Boleslavi)

·      Zaměstnanec musí být převeden na pozici manažera, specialisty nebo zaměstnaného stážisty

·     Cizinci bude vydávána „karta vnitropodnikově převedeného zaměstnance“, která je povolením k dlouhodobému pobytu. Na základě této karty může cizinec vykonávat práci na pozici, na kterou byl převeden, aniž by potřeboval pracovní povolení

Další změny:

Nové povolení k dlouhodobému pobytu za účelem investování

·     pro velké investory, nutné prokázat významnou investici (podrobnosti určí nařízením vláda = výše investice, počet nově vytvořených pracovních míst)

·     jde pouze o alternativu k vízu za účelem podnikání (to se nemění)

·     pro podnikatele fyzické osoby nebo pro statutární orgány nebo společníky

·     max. na 2 roky, výhoda = cizinec získá přímo povolení k dlouhodobému pobytu

Výhodnější podmínky pro účastníky vládou schválených programů

·     pokud zaměstnavatelé účastníky programu schváleného vládou za účelem dosažení ekonomického nebo jiného významného přínosu pro ČR (jednotlivé programy budou vytvářeny a koordinovány ústředními správními úřady a bude je schvalovat vláda), budou u některých pobytových oprávnění stanoveny pro cizince výhodnější podmínky

Zavedení možnosti využívat videokonference

·     k účasti u jednání správních soudů i ve správním řízení

·     zefektivnění řízení, úspora času a nákladů, snazší najímání tlumočníků


Změny vyplývající z pozměňovacího návrhu poslance Klučky

Nespolehlivý zaměstnavatel a zánik zaměstnanecké karty

-       Zavadí se institut „nespolehlivého zaměstnavatele“ – současná praxe Úřadu práce při zadávání pracovních míst do evidence pro zam. karty je nedostatečná, zavádí další kritéria (nad rámec těch, která má ÚP), s tím souvisí oprávnění pro MV získávat informace od finanční a celní správy.

-      Zánik zaměstnanecké karty – zanikl hlavní účel pobytu (pracovní poměr) – není nutné meritorní rozhodnutí ve správním řízení.

Také rodinní příslušníci občanů EU budou podávat žádosti osobně

-      Obecně platí, že žádost o pobyt se podává osobně, což neplatilo u rodinných příslušníků občanů EU – přinese lepší přehled o žadatelích.

Utajované informace nebudou součástí (správního) spisu

-      Upřesnění textu, že utajované informace se nestávají součástí spisu.

Předkládání některých dokladů v originále

-      Zavedení požadavku předkládat některé doklady zejména cestovní doklad, matriční doklady v originále – u úředně ověřených kopií lze těžko rozeznat padělky.

Nespolupráce žadatele je důvodem pro zastavení řízení o žádosti

-      Nespolupráce či neochota žadatele (nedostaví se k výslechu), na základě kterého není možné ověřit skutečný stav věci, je důvodem pro zastavení řízení (dosud bylo zamítáno = meritorní rozhodnutí, v zákoně o azylu je již zavedeno).

Změna účelu pobytu na podnikání bude možná až po 5 letech pobytu na území

-      Má zamezit negativním jevům, kdy cizinci přijíždí na území za účel zaměstnání a poté snadno přecházejí do pobytu za účelem podnikání, přičemž by vykonávali dál závislou práci v režimu živnosti, což je v praxi spojeno s rizikem obcházení zákona.

Prodloužení doby zajištění cizince při liknavé spolupráci třetích zemí

-      Prodloužení doby zajištění při nespolupráci se třetími zeměmi (ověřování totožnosti zajištěného cizince). Návrh je v souladu s návratovou směrnicí.

Řízení o žalobě proti zajištění se zastaví, byl-li cizinec již propuštěn

-      Stanovení důvodů pro zastavení žaloby (kasační stížnosti) u soudu proti zajištění, pokud předmět soudního řízení zanikl tím, že zajištění bylo ukončeno. Úprava se týká jak zákona o pobytu cizinců, tak zákona o azylu.

Podpora dobrovolných návratů neúspěšných žadatelů o mezinárodní ochranu

-      Nebude se čekat na právní moc rozhodnutí, osoba bude v postavení cizince okamžikem doručení rozhodnutí o zpětvzetí. Proto bude efektivnější realizovat návrat cizince do země původu.

Racionalizace posuzování přiměřenosti dopadů rozhodnutí na soukromí nebo rodinný život cizince

-      Přesunutí některých závažných důvodů pro zamítnutí a zrušení pobytu (např. odsouzení za úmyslný trestný čin) do odstavce, kde se neposuzuje přiměřenost dopadů do soukromého a rodinného života.

-      Rovněž se stanoví, že cizinec je povinen v rámci řízení sdělit potřebné informace k posouzení přiměřenosti dopadů do jeho soukromého a rodinného života. V současné době je MV nuceno zjišťovat tyto informace samo, což činí v praxi značné potíže.

Prodloužení lhůty pro vydání rozhodnutí o odvolání z 30 na 60 dnů

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama