Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2011 12:50:00

Nezaujme-li vláda společné stanovisko k eurozóně, měla by padnout

Nezaujme-li vláda společné stanovisko k eurozóně, měla by padnout

Vyjádření Jiřího Paroubka vládní politice týkající se přijetí eura.

Jsem zděšen, s jakou lehkostí přechází česká politická i mediální veřejnost skutečnost, že dvě rovnocenné vládní strany mají naprosto rozdílný názor na tak klíčovou otázku, jako je budoucnost eurozóny. Tento fakt uniká, bohužel, i představitelům současných opozičních stran.

 Přitom na Slovensku kvůli postoji k budoucnosti eurozóny padla vláda. U nás se představitelé vlády obviňují z toho, kdo kterého evropského státníka nakopl do oněch míst a díky „čajíčkové" opozici jim to prochází!

 Jsem přesvědčen, že vláda musí k této věci zaujmout jasné a společné stanovisko a určit premiérovi Nečasovi v této věci mandát pro jednání na nadcházejících fórech. Bramboračku, která v těchto otázkách panuje na české politické scéně, kdy ministr zahraničí kritizuje svého premiéra za jeho výroky a postoje ke krizi v eurozóně a naopak, bychom neměli exportovat do zahraničí.

 Vyzývám proto vládu, aby ještě před středečním summitem EU zasedla a přijala společné stanovisko, kterým by premiéra Nečase zavázala pro tato a následující klíčová jednání.

 Pokračoval-li by však tento stav, kdy se v tak zásadní věci pro budoucnost EU i ČR hádají premiér a ministr zahraničních věcí, jsem přesvědčen, že by opozice měla vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěře vládě. Je totiž otázkou, čím by svoji existenci vláda, jejíž členové na sebe podávají trestní oznámení a která má rozdílné názory skoro na vše, obhájila. Vyjma toho, že ji pojí zájmy určité části byznysu a privatizace státu.

 Skutečnost, že ODS, která byla vždy odpůrkyní referend, se v otázce přijetí eura dnes naopak k referendu odkazuje, považuji za další důkaz toho, že ODS si o konzervatismu může nechat jen zdát. Je zřejmé, že ODS se k referendu o přijetí eura hlásí v době, kdy většina české veřejnosti změnila pod tlakem negativních zpráv o eurozóně svoji dosavadní preferenci.

 Sledujme proto postoj ODS v této věci. Státnická otázka totiž zní, zda bude stejný názor zastávat i ve chvíli, kdy „český ostrůvek stability" v podobě české koruny, obklopený zeměmi platící eurem, bude napaden nějakým globálním finančním spekulantem typu G. Sorose.

 Jiří Paroubek, poslanec zvolený v Ústeckém kraji
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama