ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2011 19:25:40

VŠ dostanou v příštích letech více finančních prostředků

VŠ dostanou v příštích letech více finančních prostředků

Rozpočet vysokých škol nebude v příštích letech snížen, ale naopak posílen. Kromě prostředků ze státního rozpočtu, budou moci čerpat téměř 40 miliard korun z evropských zdrojů.

„Ekonomická situace České republiky bohužel neumožňuje, aby byl rozpočet resortu školství navýšen tak, jak by potřeboval a zasluhoval. I proto bylo nutné v některých oblastech položky snižovat. Vysoké školy sice dostanou v roce 2012 z výdajového okruhu Vysoké školy o 1,2 miliardy korun méně, ale z evropských prostředků z programů spolufinancovaných EU budou moci v příštích letech čerpat téměř 40 miliard korun,“ vysvětlil ministr Josef Dobeš.

Vysoké školy mají možnost získat v příštích třech letech v rámci schválených projektů Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) podporu ve výši 30 miliard korun. Kromě již schválených programů mohou dosáhnout na podporu ve výši 1, 1 miliardy korun na modernizaci infrastruktury vysokých škol a připravuje se výzva v oblasti pre-seed fondů ve výši 1 miliardy korun. V rámci vyhlášených projektů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) je alokováno přibližně dalších 7 miliard korun na vysokoškolské vzdělávání, lidské zdroje ve výzkumu a vývoji, na projekty v oblasti partnerství a posílení vztahů v terciární sféře a výzkumných organizacích.

  Je třeba zdůraznit, že ministerstvu školství se podařilo výrazně zrychlit čerpání z obou operačních programů a Evropská komise vyjádřila se stavem čerpání uspokojení. V rámci programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost jsme zajistili, že peníze nebudou použity pro jiné operační programy a zůstanou na vzdělávání,“ dodal ministr Dobeš.

Díky letošním úsporám získaným snížením byrokracie v rámci úřadu podpoří Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy rovněž studenty doktorských studijních programů a pracovníky na pozicích postdoktorandů na pražských veřejných vysokých školách.

Cílem ministerstva školství je podporovat kvalitu na vysokých školách. Proto připravilo program Excelence, jehož finanční potřeby vyčíslilo na 1 miliardu korun. V tomto případě by se však nemělo jednat o plošné rozdělení finančních prostředků, ale o finanční podporu nejlepším vysokým školám.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama