Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.10.2011 19:16:00

Krize ve stavebnictví ještě zesílí

Krize ve stavebnictví ještě zesílí

Vláda ODS, TOP09 a VV se rozhodla zrušit většinu dotačních programů na podporu bydlení

Na svém zasedání 12. října se ministři vlády dohodli na takovém rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení, který pouze pokryje minulé závazky a umožní poskytování úvěrů pro fyzické a právnické osoby zhruba na pouhých 100 bytů v ČR. Na dříve dobře fungující programy „úvěry 300 mladým na pořízení bytu“ či „Nový Panel“ je pro budoucí žádosti vyčleněno 0,- Kč.

„Organizace jako Hospodářská komora ČR nebo Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů přitom shodně požadovaly posílení rozpočtu v této oblasti. Hospodářská komora např. vyzdvihuje mimořádný multiplikační efekt programu Nový panel, kdy každá investovaná koruna se státnímu rozpočtu vrací více jak třikrát. Vláda tak chce ušetřit miliardu, ale při tom o další tři přijde. Vše tak jde v logice červencového vyjádření ministra Kalouska z roku 2010, že bude požadovat zrušení tohoto fondu, který považuje za vřed na státním rozpočtu. Otázkou je, zda mu místo nesystémovosti spíše nevadí to, že ministerstvo financí nemá tento fond a také prostředky pod přímou kontrolou,“ říká místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení a jim poskytnuté prostředky měly pozitivní dopady v oblasti bydlení, kdy na jedné straně motivovaly majitele rodinných domů nebo bytová družstva k rekonstrukcím svých objektů, na druhé straně pomáhaly stavebním firmám v nelehkém období hospodářské krize.

„Protože se rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení finálně schvaluje v Poslanecké sněmovně, apeluji na všechny rozumně uvažující poslance a vyzývám je, aby podpořili zdanění hazardu od 1. 12. 2012, které by státní pokladně mohlo přinést několik miliard korun. Část těchto prostředků by zároveň bylo možné použít na zachování a posílení dotačních programů na podporu bydlení, které jako jedny z mála byly a jsou v době krize smysluplné a efektivní,“ zdůrazňuje Marian Jurečka.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama