Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2019 4:34:00

Úroveň a vyspělost společnosti se pozná podle přístupu ke slabším a bezbranným

Úroveň a vyspělost společnosti se pozná podle přístupu ke slabším a bezbranným

Komentář na facebookovém profilu ke zpřísnění trestů za týrání zvířat

 SPD prosazuje zpřísnění trestů za týrání zvířat a jsme spolupředkladateli návrhu zákona, který zásadně zpřísňuje tresty za týrání zvířat a je proti množírnám. Podívejte se co k tomu řekla ve Sněmovně naše poslankyně Lucie šafránková, která se tomuto tématu věnuje. Doufám, že ostatní strany nebudou návrh blokovat a co nejdříve pomůžeme týraným zvířatům!

Úroveň a vyspělost společnosti se do velké míry pozná podle toho, jak přistupuje, na obecné i konkrétní úrovni ke svým slabším a bezbranným členům, k dětem, seniorům, nemocným, handicapovaným – a v neposlední řadě i ke zvířatům.

Nejde jen o to, že se náš právní řád dívá na zvíře téměř jako na věc - ale zejména o to, jak poté ke zvířatům přistupuje společnost. I v tomto případě platí stará dobrá zásada, že právo je minimem morálky – což zde konkrétně znamená zejména to, že psaný zákon dává společnosti signál, co je přijatelné, co je tolerovatelné – a co nikoli.

Není pochyb o tom, že zvířata jsou živými tvory, schopnými pociťovat například bolest a utrpení. Občanský zákoník již uznává zvíře, jakožto smysly obdařené. Je tedy neudržitelné a neobhajitelné, aby právní řád toleroval působení bolesti jakýmkoliv způsobem – pokud o něm ví. Nejde jen o přímé násilí a fyzické týrání – jde o jakékoli zneužívání zvířete, nedostatečnou péči, nevhodné životní podmínky a podobně. Není snad pochyb o tom, že právní ochrana zvířat má být z výše uvedených důvodů vyšší než například ochrana majetku?

Relativně nový fenomén tzv. množíren zcela naplňuje nevhodné podmínky chovu, které mohou zvířatům způsobovat bolest a trýzeň, byť ještě nemusí naplňovat všechny znaky skutkové podstaty trestného činu týrání zvířat. Samotné způsoby chovu a metody tzv. křížení v těchto množírnách zakládají již mnohokrát potvrzené riziko narození jedinců s vrozenými vadami a nemocemi, často i v masovém měřítku, což je samozřejmě doprovázeno dalším utrpením živých tvorů.

Tato praxe bývá doprovázena i falšováním veterinární dokumentace s jediným cílem: maximalizace zisku provozovatelů tzv. „chovných“ zařízení. Z našeho pohledu je však cena podobného zisku zcela nepřijatelná. Z uvedených ho důvodů musí stát prostřednictvím volených zástupců na situaci reagovat. Poslanecký klub SPD proto předloženou novelu trestního zákoníku plně podporuje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama