Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2011 9:51:06

ČSSD předložila návrh ústavního zákona o obecném celostátním referendu

ČSSD předložila návrh ústavního zákona o obecném celostátním referendu

Poslanci ČSSD již podruhé v tomto volebním období předkládají návrh ústavního zákona, který obsahuje úpravu celostátního referenda.

V tomto volebním období jde o druhý pokus poslanců ČSSD o prosazení tohoto ústavního zákona, navazující na obdobné předchozí návrhy sociální demokracie. ČSSD předložením této ústavní inciativy nejen plní svůj volební program, ale současně usiluje též o naplnění čl. 2 odst. 2 Ústavy ČR, podle něhož ústavním zákonem může být stanoveno, kdy lid vykonává státní moc přímo.

Předloha představuje úpravu referenda jako obecného nástroje přímé demokracie. Občané České republiky by podle návrhu mohli v referendu rozhodovat:

·          zásadních věcech vnitřní nebo zahraniční politiky státu,

·          návrzích zákonů (s výjimkou zákonů ústavních), a

·         vyslovení souhlasu k ratifikaci mezinárodní smlouvy, kterou mají být některé pravomoci orgánů státu přeneseny na mezinárodní organizaci nebo instituci.

Návrh ústavního zákona obsahuje též vymezení otázek, které by k rozhodnutí v referendu nemohly být předloženy. Otázky položené v referendu by nesměly směřovat ke změně podstatných náležitostí demokratického právního státu, ke zrušení či omezení ústavně zaručených základních práv a svobod, k zásahu do výkonu soudní moci, k rozhodnutí, které by bylo v rozporu s mezinárodními závazky České republiky, k ustanovování jednotlivých osob do funkcí a k jejich odvolávání z funkcí, anebo k rozhodnutí, které se týká daňových, poplatkových a jiných platebních povinností k veřejným rozpočtům.

Podle předloženého návrhu by tedy referendum zasahovalo zejména do působnosti moci výkonné a za stanovených podmínek i do moci zákonodárné. Jeho výsledek by byl závazným pokynem pro rozhodnutí hlavně státních orgánů a z povahy věcí především pro taková rozhodnutí, jejichž důsledky jsou zásadního rázu a přesahují funkční období jedné vlády.

V návrhu ústavního zákona se počítá s tím, že referendum by mělo být vyhlašováno z iniciativy nejméně 80 poslanců nebo 33 senátorů, vlády nebo též na základě petice nejméně 200 000 občanů. Hlasování v referendu by probíhalo pouze na území České republiky. Z hlasování by však nebyli vyloučeni občané žijící v zahraničí, své právo by však museli uplatnit na území ČR - stejně tomu bylo i v referendu o přistoupení ČR k Evropské unii.

Právo hlasovat v referendu by měl každý občan České republiky ve věku alespoň 18 let. Rozhodnutí v referendu by bylo přijato, jestliže by se pro ně v hlasování vyslovila nadpoloviční většina občanů, kteří se zúčastnili hlasování, a dále za podmínky, že by tento počet občanů představoval alespoň 1/3 z celkového počtu občanů oprávněných v referendu hlasovat.

Institut referenda podle návrhu by se tak stal významným doplněním výkonu státní moci založené na zastupitelské demokracii. Umožnil by, aby občané spolurozhodovali o zásadních rozhodnutích svého státu nejen prostřednictvím voleb, ale také přímo. Očekáváme, že návrh podpoří všechny politické strany, které se před volbami hlásily k myšlenkám rozšiřování prvků přímé demokracie, včetně vládní strany VV, která sama o sobě tehdy mluvila jako o straně přímé demokracie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama