Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2011 9:55:29

ČSSD žádá premiéra Nečase

ČSSD žádá premiéra Nečase

ČSSD žádá premiéra Nečase, aby se jasně vyjádřil k riziku, že vládní narovnání s církvemi prolomí restituční hranici a zpochybní dekrety prezidenta Beneše

Na základě informací, které byly v minulých dnech zveřejněny v souvislosti s vládou připravovaným zákonem o narovnání vztahů s církvemi, včetně výroků některých členů Nečasovy vlády, se ČSSD obává toho, že vládní návrh povede k prolomení restituční hranice která byla v dosavadní legislativě vždy stanovena na 25.2.1948. Mohlo by tak dojít ke zpochybnění aktů, vyplývajících z aplikace poválečných prezidentských dekretů a to například v případě možného navracení majetku Řádu německých rytířů.

Pokud by se tyto skutečnosti potvrdily, může chystané narovnání s církvemi rozpoutat nové kolo restitučních sporů, které by mohly zpětně zasáhnout do majetkových poměrů tak, jak se vytvářely ještě před 25. únorem 1948. Takový vývoj by ČSSD pokládala za velmi nebezpečný a nepřijatelný.

Žádám proto předsedu vlády Petra Nečase, aby se jasně vyjádřil k podobě vládou připravovaného narovnání s církvemi a jednoznačně vyloučil, že povede k prolomení restituční hranice, dané 25. únorem roku 1948 a že by mohlo jakkoliv zpochybnit majetkové poměry, vycházející z dekretů prezidenta Beneše.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama