Mgr. Jiří Dienstbier, ml.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2019 11:59:00

Je lepší ukončit tu agonii teď, než ji jenom prodloužit o další 3 měsíce

Je lepší ukončit tu agonii teď, než ji jenom prodloužit o další 3 měsíce

Projev na 6. schůzi Senátu dne 27. 2. 2019 k přípravě EU na vystoupení Spojeného království z Evropské unie dne 30. března 2019

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové. Já jsem se chtěl vyjádřit k jedné věci, předpokládám, že naším základním zájmem ve věci brexitu je, aby nedošlo k brexitu bez dohody, protože bychom tím byli značně poškozeni, naše ekonomika, bylo by znejistěno i právní postavení našich občanů, kteří v současné době žijí či pracují ve Velké Británii.

Já vystupuji vzhledem k tomu, že včerejší vývoj v britské Dolní sněmovně směřuje k tomu, že zřejmě jediné, na čem se pro tuto chvíli bude schopna Dolní sněmovna domluvit, je, že předloží EU žádost o krátkodobý odklad, resp. prodloužení té lhůty podle čl. 50 smlouvy o EU, ovšem pozice vlády, kterou prezentovala včera premiérka Mayová v Dolní sněmovně, je velmi nebezpečná z hlediska rizika odchodu Británie bez dohody, protože pozice britské vlády je taková, že požádá o odklad do konce června, aniž by se Británie zúčastnila voleb do Evropského parlamentu, což vytváří situaci, že ten termín konce června bude zcela zjevně definitivní, protože nebude možné, aby po tomto termínu Británie zůstala členem EU. To vytváří velmi nebezpečnou situaci, protože britská Dolní sněmovna se v tu chvíli stane rukojmím radikální probrexitové části poslanců Dolní sněmovny, kteří zjevně směřují k tomu, že pro ně je odchod bez dohody lepší než ta stávající vyjednaná smlouva, natož některé názory, které zní v britské sněmovně, které si přejí ještě užší spolupráci Británie s EU, než je ta nyní vyjednaná dohoda. To znamená, pokud EU povolí Británii odklad podle čl. 50 do konce června bez účasti Británie v evropských volbách, téměř jistě podle mého názoru směřujeme k vystoupení Británie bez dohody, akorát to nebude k 29. březnu, ale bude to k 30. červnu. Tady bude naprosto klíčové, jakou pozici zaujme EU jako celek, ale v tomto případě i ČR, neb ten odklad podle čl. 50 je možno poskytnout pod jednomyslným souhlasem všech členských zemí EU. Já si myslím, že pozice ČR a nakonec i celé EU by měla být, že Británii poskytne odklad o 3 měsíce, případně nějaký jiný, pouze pod podmínkou, že se Británie zúčastní voleb do Evropského parlamentu, tak, aby se nevytvořila ta situace, která téměř neodvratně by vedla k odchodu Británie bez dohody. Pokut toto stanovisko EU nezaujme, stačí kterýkoli jeden členský stát, aby s tímto stanoviskem přišel, tak podle mě to doopravdy nastane, v tom případě je možná lepší ukončit tu agonii teď, k 29. březnu, než ji jenom zjevně prodloužit o další 3 měsíce, protože ty důsledky zcela zjevně by pak nastaly.

A poprosil bych o stanovisko pana ministra, zdali vláda o tomto bude jednat, příp. jakou k tomu má pozici.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama