Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2011 18:40:42

Přednostní přijímání romských dětí do školek může výrazně zvýšit sociální napětí

Přednostní přijímání romských dětí do školek může výrazně zvýšit sociální napětí

V médiích se objevila informace, že chce koaliční vláda Petra Nečase v rámci Strategie boje proti sociálnímu začleňování upřednostnit romské děti ze sociálně vyloučených lokalit při přijímání do předškolních zařízení.

Mělo by se tak tedy dít na úkor dětí z většinové společnosti. Takový postup se nám zdá zcela nepřijatelný. Vláda tímto opatřením namísto toho, aby sociální napětí zmírnila, docílí pravého opaku.

„S takovým přístupem, kdy se zvýhodňuje jedna skupina na úkor druhé obecně nelze souhlasit. Předškolní zařízení by měla být přístupná pro všechny bez rozdílů,“  říká stínový ministr školství a senátor Marcel Chládek. Podle něj by měla vláda a ministerstvo školství udělat všechno pro to, aby se v předškolních zařízeních zajistil potřebný počet míst pro všechny. „Mám totiž pocit, že vláda hledá nejjednodušší cestu, která ale nemusí být vždy ta nejlepší. Sociální demokracie v následujících týdnech představí Zelenou knihu školství, ve které se návrh, jak zvýšit kapacitu předškolních zařízení tak, aby byly podmínky rovné pro všechny, objeví,“ dodává Marcel Chládek.

Podobný názor má i Michaela Marksová Tominová, stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti. Sociální demokracie podle ní se schválenou vládní Strategií boje proti sociálnímu začleňování rámcově souhlasí a podporuje i to, aby děti ze sociálně vyloučených lokalit předškolní zařízení navštěvovaly. „Výzkumy ukazují, že to má obrovský dopad na jejich školní docházku – děti ze školek ji zvládají mnohem lépe a je větší pravděpodobnost, že absolvují běžnou základní školu a nemusí přejít do školy speciální,“ říká stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti.

„Nelze ale připustit, aby při přijímání do školek, kde je už tak nedostatek míst, byly proti sobě postaveny děti romské a děti z majoritní společnosti – kapacity školek je třeba nejdříve rozšířit, případně podporovat neziskové organizace provozující nejrůznější rodinná centra,“ dodává Michaela Marksová Tominová.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama