Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.03.2019 12:01:00

Co chystáme pro ženy?

Co chystáme pro ženy?

K MDŽ jsme si pro vás připravili krátké shrnutí

 Vážené přítelkyně,

dovolte nám popřát vám vše nejlepší k Mezinárodnímu dni žen.

Včerejšek je připomínkou toho, jak si na začátku 20. století ženy vybojovaly volební právo. I když jsme od té doby už ušli pořádný kus cesty, tak přesto zbývá ještě plno nespravedlností, se kterými se dnes musejí ženy potýkat. Jaké to jsou a jak je chceme řešit?

Pojďme se podívat, co ČSSD pro ženy chystá, protože my, sociální demokraté, na ně myslíme celý rok.

Za stejnou práci stejnou odměnu

Sociální demokraté vědí, že pokud chce kdokoliv prožít důstojný život, musí být materiálně zajištěný. Jenže ženy u nás berou o 22 % méně než muži. Na stejné pozici se to mezi kolegy a kolegyněmi liší průměrně o 11 %. To je jako kdyby muži dostávali třináctý plat a ženy ne. A důvod? Samozřejmě hlavně péče o rodinu.

Prorodinný balíček

Aby ženy neupadaly do chudoby a zároveň mohly pružně pracovat, jak potřebují, připravili jsme prorodinný balíček. Chceme navýšit rodičovský příspěvek na 300 000 Kč; zavést zálohované výživné, aby děti, které mají smůlu, že na ně jeden rodič nedbá, nevyrůstaly v chudobě; posílit školky a dětské skupiny a uzákonit částečné úvazky, aby ženy mohly lépe naskočit po rodičovské do práce.

Spravedlivé důchody

Nízké platy vedou k nízkým důchodům. Proto první, co bude řešit Komise pro spravedlivé důchody bude to, jak zajistit lepší důchody pro ženy. Budeme navrhovat například zvýšení důchodu za každé vychované dítě, nebo aby se do výměry důchodu počítal čas strávený péčí o děti jako práce. Je to důležité, počet seniorek žijících v chudobě je příliš vysoký.

Děkujeme za pozornost a přejeme všem ženám krásný svátek a alespoň jednu oranžovou růži!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama