prof. MUDr. Věra Adámková, CSc.

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2019 23:15:49

Bezpečnost v nemocnicích

Bezpečnost v nemocnicích

Vyjádření k situaci ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady

Naše zdravotnická zařízení jsou chápána jako ostrovy bezpečí a pomoci, Pro zabezpečení komfortu nemocných a jejich rodin jsou v naprosté většině provozována jako otevřená.

Konference „Radikalizace, terorismus a ochrana obyvatelstva, která se dotýkala i bezpečnosti zdravotnických zařízení, proběhla 28. 2. 2019 pod záštitou Výboru pro zdravotnictví PSP. Bezpečnost provozu, nemocných i personálu ve zdravotnických  zařízení byla velmi odborně diskutována a patří k vysoce aktuálnímu tématu evropského zdravotnictví. Musíme si uvědomit, že náš režim v nemocničních zařízení, který je svým otevřeným provozem velmi příznivý pro uživatele, s sebou nese některá rizika, která se, bohužel, potvrdila 8. 3. 2019 střelbou pacienta ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Starší pacient střílel na oddělení nemocnice a vážně zranil dva další pacienty, z nichž jeden, dle sdělení medií, svému zranění podlehl. Je třeba najít vyvážený způsob, při zachování všech práv jednotlivce, jak zajistit ve zdravotnických zařízeních bezpečnost. Tato tragická událost nás nutí k zamyšlení, jak zlepšit celý systém bezpečnosti zdravotnických zařízení a ochránit pacienty a personál před podobným jevem. Personál zdravotnických zařízení nemůže prohlížet osobní věci nemocných (to je samozřejmé), tedy ani jejich zavazadla, která si do nemocnice přinesou. Náhodným jevům tohoto druhu se dá proto bránit jenom velmi obtížně, přesto však zajištění bezpečnosti pro nemocné a jejich ošetřující personál musí být prioritní. V tomto případě nedošlo k větší tragédii jen díky velké duchapřítomnosti a osobní odvaze dvou zdravotních sester, kterým se podařilo střelce odzbrojit. Neznám tyto dvě zdravotní sestry, ale je třeba jejich zásah velmi ocenit, protože mohly být, a s velkou pravděpodobností také byly, ohroženy na zdraví (či dokonce na životě). Přesto chránily zdraví a život ostatních pacientů. Chci těmto zdravotnicím poděkovat, mají můj obdiv.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama