Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.03.2019 8:36:00

Nový stavební zákon nahrává korupci, stavební řízení ale neurychlí

Nový stavební zákon nahrává korupci, stavební řízení ale neurychlí

Ministerstvo pro místní rozvoj představilo první verzi nového stavebního zákona. Podle KDU-ČSL ale rozhodně nezaručí deklarovaný cíl – neurychlí ani nezjednoduší stavební řízení.

 Nová legislativa by navíc celý proces stavebního řízení zneprůhlednila, jasně by tedy nahrávala korupci. Jediná možnost, jak celý proces zrychlit, je zavést pokuty pro úřady za nedodržení lhůt při rozhodování o povolování staveb, říkají zástupci KDU-ČSL. Dnes také požádali o setkání s ministryní a jsou připraveni navrhnout novelu, která by sankce zavedla.

  „Jsme rozhodně pro zrychlení stavebního řízení i snížení byrokracie. Jenže současný koncept zanedbává veřejný zájem,“ říká k návrhu nového stavebního zákona první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Dodal, že nová legislativa by nahrávala korupci, a to kvůli navrhované fikci souhlasu. „Úředník například pošle stanovisko do datové schránky a žadatel „se zapomene“ podívat do datové schránky, a pomůže se tím prosadit nějaký kontroverzní návrh,“ upřesňuje.

K novému stavebnímu zákonu se vyjádřil i první náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL): „Není možné udělat ze stavebního řízení černou skříňku, kde se něco odehraje a nikdo nebude vědět co. Pouze ve chvíli, kdy se ponechají kompetence samosprávě, je na proces vidět. Kompetence samosprávy musíme ještě posílit - v procesu územního plánování i stavebního řízení. Dnes je totiž samospráva ve stejném postavení jako soused či občanské sdružení 3 lidí,“ říká a upozorňuje tak na další problém – vytvoření Nejvyššího stavebního úřadu, který by vzal pravomoci obcím.

  Spojení agend v jeden úřad může mít také neblahý dopad na ochranu památek, přírody a krajiny. Poslanec Marek Výborný dodává: „Nelze to dělat za cenu ohrožení péče o památky a o ochranu přírody. Není možné, aby například vyjádření Národního památkového ústavu nebyla pro pracovníky stavebního úřadu závazná.“ Zvlášť nebezpečné je zavedení tzv. fikce souhlasu. Jde o situaci, kdy stavební úřad o povolení stavby nerozhodne v příslušné lhůtě, ale vytvoří se fikce, jako by stavbu povolil.

Před tím varuje Jan Čižinský z poslaneckého klubu KDU-ČSL a uvádí konkrétní příklad: „Úředník na stavebním úřadu, který může podepsat rozhodnutí, má před sebou plán bytového domu, u kterého chybí stanovisko hasičů. Myšlenka, že úředník povolí stavbu skrze fikci a následně někdo v tom domě uhoří, je nepřípustná.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama