Jiří Čunek

ANO křesťanským hodnotám
  • KDU-ČSL
  • Vsetín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.03.2019 16:31:00

Napětí mezi členskými státy by díky většinovému přehlasování ještě vzrostlo

Napětí mezi členskými státy by díky většinovému přehlasování ještě vzrostlo

Projev na 7. schůzi Senátu 20. března 2019 k sdělení Evropské komise – Kroky k zajištění efektivnějšího a demokratičtějšího rozhodování v daňové politice EU

 Vážený pane místopředsedo, vážená paní ministryně, kolegyně, kolegové.

Výbor schválil usnesení, svým usnesením podpořil vládu v jejím úsilí, to znamená odmítnout toto doporučení Komise Evropského parlamentu, s tím, že přijal usnesení, které máte na stole. Samozřejmě s tím doporučením, které konstatuje, že oblast daňové politiky je považována za velmi citlivou z hlediska státní suverenity, považuje možnost rozhodování kvalifikovanou většinou a změnu legislativního postupu ve věcech daňových pravidel za významné riziko, podporuje pozici vlády.

Dále nebudu číst stanoviska, která máte před sebou. Já bych podtrhl... V diskusi, kterou jsme vedli, bych podtrhl jedno zajímavé slovo, a to, že tento bod se jmenuje Kroky k zajištění efektivnější a demokratičtějšího rozhodování v daňové politice EU. Ona efektivnější jistě bude, to je pravda, ale jestli bude demokratičtější, o tom tedy vyjadřuji silnou pochybnost. Myslím, že ta pochybnost se také zdůraznila hlasováním ve výboru, kde pouze jeden senátor byl proti, z přítomných tedy.

K tomu sdělení Evropské komise, Evropského parlamentu jsme dostali celkem kvalitní tisk, který přesně popisuje výhody a nevýhody této záležitosti, to znamená této změny hlasování. Jsou tady uváděny některé kroky, které vedou k tomu, že některé členské státy, právě když využívají jednomyslnosti, řeší přes tuto jednomyslnost některé své další problémy, které, řekněme, v jiných oblastech mají, podmiňují své hlasování splněním jiných záležitostí, které třeba nesouvisí s projednávanou materií. Nicméně, na výboru, v mé zpravodajské zprávě jsem přesvědčen, padlo tedy, jsem přesvědčen, že právě jednomyslnost je možná jednou z mála brzd, které vedou k tomu, aby se jednotlivé členské státy necítily odstrčeny, jde totiž o to, že vnímání EU přes nesporné benefity, které z ní pro jednotlivé členské státy, tedy i pro ČR, plynou, tak je poměrně negativní. Možná ten negativní pohled je přesně například ten minulý bod, který jsme projednávali, to znamená nějaké nařízení dalších kontrol, harmonizace právě kontrolních směrnic apod., i v ostatních věcech. Zatímco kdybychom tento prvek, to znamená prvek jednomyslnosti, vyloučili, tak jsem přesvědčen, že napětí mezi členskými státy díky jednoduchému přehlasování většinovému by podle mého názoru ještě vzrostlo. Možná k tomu může přijít, možná jednou přijde doba, kdy jednomyslnost bude možno dáti stranou, nicméně v tuto chvíli napětí, brexitu a podobně by to byla jistě i z toho geopolitického hlediska určitě chyba. To znamená, doporučení máte před sebou. Doporučení výboru je v souhlasu s doporučením vlády. Doporučuje, aby bylo schváleno.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama