Ing. Jan Bartošek

Místopředseda KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2019 17:18:06

Nebudeme sedět v koutě a pozorovat, jak jsou naši přátelé zneužíváni

Nebudeme sedět v koutě a pozorovat, jak jsou naši přátelé zneužíváni

Proslov na UN Watch

Dobré odpoledne, dámy a pánové,

přijel jsem do Ženevy jménem více než padesáti členů česko-izraelské skupiny přátel českého parlamentu, abych vyjádřil jejich názor na protiizraelské rezoluce, kterými se dnes budeme zabývat a které jsou namířené proti Izraeli.

Jsme národem v srdci Evropy. Náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk navštívil Jeruzalém jako první hlava státu ze Západu a potkal se s židovskými vůdci, kterým vyjádřil československou podporu myšlence židovského státu.

Čtvrt století poté jeho syn, český ministr zahraničí Jan Masaryk zorganizoval masivní dodávku českých zbraní a munice včetně transportu prvních vojenských letadel na pomoc židovskému národu v dnech a hodinách nejvyšší potřeby. Je velkým paradoxem, že to tak bylo učiněno proti rezoluci OSN, která zakazovala jakékoliv dodávky vojenského materiálu Státu Izrael.

Jan Masaryk ztělesňoval slova svého slavného a respektovaného otce: „Co zmůžou slova, když nejsou podpořena činy?“ Náš první demokraticky zvolený prezident po čtyřiceti letech komunistické temnoty – Václav Havel – obnovil naše diplomatické vztahy se Státem Izrael. Byl to jeden z prvních kroků v jeho úřadu.

Všichni tito velcí muži českého národa pochopili, jak důležité je pro jakýkoliv národ mít bezpečný prostor k životu. Obzvláště důležité je to pro malý národ v Izraeli, který je utiskovaný ostatními zeměmi.

To je důvod, proč tu dnes stojím, dámy a pánové.

Stojím tu proto, že čelíme nové vlně antisemitismu, skrytému za ušlechtilou maskou lidských práv.

Stojím tu proto, že je třeba pozvednout hlas a vyzdvihnout právo Izraele na to, aby s ním bylo zacházeno jako s každým jiným státem.

Protože Izrael není rukojmím orgánů OSN, které zneužívají své moci a popírají vlastní principy.

Ve všech sedmi rezolucích Rady OSN pro lidská práva lze spatřit velkou předpojatost vůči Izraeli. Nezvažují důkladně roli Hamásu a dalších teroristů během nepokojů na hranicích s Gazou. Státem podporovaný a organizovaný terorismus by neměl být omlouván na základě lidských práv.

Izraelští vojáci, kteří mají každodenně za úkol ochraňovat obyvatele Izraele proti palestinským teroristům nemohou být předvolávání před Mezinárodní trestní soud. Mladí muži a ženy Izraele, kteří slouží v armádě, aby ochraňovali svůj lid, by se neměli bát cestovat po světě se strachem, že mohou být kdekoliv zatčeni. OSN by neměla hrát ostudnou roli ve špinavé hře s názvem BDS, která nakonec poškozuje jak Izraelce, tak Palestince.

Dámy a pánové, buďte ujištěni, a to říkám s vědomím mandátu minimálně čtvrtiny českého parlamentu, že Česká republika, opravdový spojenec Izraele, nebude sedět v koutě a pozorovat, jak jsou naši přátelé zneužíváni mezinárodními institucemi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama