RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.03.2019 13:32:00

Jdeme do toho... Anebo taky "jedeme na to"

Jdeme do toho... Anebo taky "jedeme na to"

Komentář na facebookovém profilu k volbám do Evropského parlamentu

 V pondělí jsme odevzdali úřadům kandidátku Starostové a nezávislí, TOP 09 a regionálních stran. Sešli jsme se před ministerstvem vnitra a pak se svezli krásnou modrou tramvají symbolicky na Evropskou třídu a dál na Vítězné náměstí, kde jsme si povídali s kolemjdoucími.

Možná víte, že na společné kandidátce usiluji o vaši podporu ze třetího místa. Do voleb jdeme jako silný jednotný tým, ale využiji tuto možnost, abych trošku zrekapituloval, jak jsem se k tomu rozhodnutí dobral a co jsem v minulých skoro pěti letech v EP dělal.

Zjednodušeně řečeno přesně to, co bylo heslem kampaně v roce 2014 – na Evropu jsem nekašlal a snažil jsem se jí pro naše občany, i další Evropany (neb nejsme zase tak moc odlišní) udělat lepší. K tomu, abych uspěl, jsem se musel hodně učit o politice i fungování tak složité instituce, jakou EP je. A dosáhnout toho, aby získal důvěru kolegů z naší politické skupiny, a neméně důležitý respekt politiků z dalších skupin, nutné pro úspěšné hledání dohody. Myslím, že se mi podařilo získat nemalý vliv v EP (a tedy i EU) v otázkách ekonomických (prostřednictvím Hospodářského a měnového výboru, kde jsem místopředsedou), stal jsem se jedním z pár lidí, kteří hrají roli v jedné z klíčových agend dneška, reformách daní (jakkoliv je zde vliv Parlamentu smlouvami omezen). Spolupracuji v této oblasti klíčovou institucí světa s OECD, akademiky a jednám o těchto otázkách s našimi partnery v USA.

Myslím, že se mi podařilo jak posunout vnímání EPP v této oblasti, tak získat pro své postoje velkou většinu v Parlamentu (proti zprávě TAXE hlasovali před pár týdny jen čtyři poslanci z této skupiny). Jsem podepsán i pod dalšími zprávami ECONu (regulace benchmarků třeba) i legislativou ITRE (bezpečnost dodávek v energetice).

Velký úspěch je, že můj původní návrh, aby všichni poslanci KDU-ČSL, STAN a TOP (dle abecedy) fungovali v jedné společné delegaci (kterou vedu a representuji), se ujal a funguje dodnes, a je jen škoda, že nenašel dostatečného následování v politice domácí.

A stejně tak jsem se snažil dělat, co je v mých silách pro to, abych jezdil po Česku a vysvětloval, jak EU funguje, co v EP děláme a proč si osobně myslím, že společná Evropa je největším českým zájmem. Podařilo se mi k tomu vytvořit i "nepolitický" web, kde si můžete přečíst jednotlivé zkušenosti a příběhy lidí, kteří chtějí být nejen Češi nebo Moravané, ale také Evropané (ZDE).

  Moc velkou radost mi dělá, že jsme s kolegy přinesli do naší země projekt dětských klubů pro programování, kde se desítky dětí učí zdarma této dovednosti CoderDojo Česká republika.

Výsledky mé práce i mi názory na leccos kolem nás najdete zde, a nebo je najdete i na mém webu ZDE.

Hlavně jsem hrdý na to, že se mi podařilo sestavit skvělý tým spolupracovníků, podporovaný desítkami stážistů, kteří krátký čas s námi tráví.

Toto vše představuje vklad pro to, abych měl za to, ze v dalších pár letech lze tyto "vstupy" přetavit do ještě většího "otisku" na vývoji naší společné Evropy a pokusit se tím z ní i pro nás udělat skvělé místo pro život. Což je ten důvod, že i přes docela velké nároky na "plný výkon" v této oblasti a občasné frustrace s tím, že věci nejdou tak, jak bych si přál, na kandidátce figuruji a o vaši podporu se chci ucházet...

Díky všem, kteří jste dočetli až sem, a těším se, zda se s některými z vás v dalších měsících potkám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama