Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.10.2011 17:53:12

Školné podle Dobeše aneb Zadlužení vysokoškoláci, vydělávající banky

Školné podle Dobeše aneb Zadlužení vysokoškoláci, vydělávající banky

Ministr školství Josef Dobeš představil svou vizi školného na veřejných vysokých školách. Prý by se mělo platit maximálně 10 tisíc Kč za semestr a úroky v průběhu studia by bankám mohl za studenta zaplatit stát.

 V nedávné době jsme byli svědky toho, jak bankéři zvolili ministra financí Miroslava Kalouska nejlepším ministrem financí. Myslím, že ministr školství Josef Dobeš je po tomto svém návrhu na státní dotaci bank za studenty adeptem na stejné ocenění...
Zaráží mne také, s jakou lehkostí Josef Dobeš o školném hovoří. Jeho návrh přitom vyvolává mnoho otázek a jeho tvrzení o tom, že vysoké školy na tom budou bez školného špatně, nesdílím. Naopak. Ministr školství by se měl například jasně vyjádřit, kdo bude platit za studenty, kteří za celou dobu své pracovní kariéry nedosáhnou průměrné mzdy, která je podmínkou pro splácení školného. Při současných úrokových sazbách navíc hrozí, že se studium na vysoké školy výrazně prodraží, a to téměř až na dvojnásobek.

Na výtěžek za školného se nebudou moci těšit ani veřejné vysoké školy, bude totiž určen na látání děr ve státním rozpočtu. To již dal mimoděk najevo Josef Dobeš plánovaným škrtem 1,3 miliardy korun v rozpočtu vysokých škol.

ČSSD opakuje, že je zásadně proti jakýmkoliv formám školného. Ministerstvo školství má podle nás hledat zdroje financí jinde než u samotných studentů a povinností ministra školství je tyto prostředky aktivně najít. Nikoliv tuto svou neschopnost přenášet na občany potažmo studenty, kteří tak budou díky ministru Dobešovi zatíženi dluhem ihned po dokončení vysoké školy, tedy ve startu své kariéry.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama