RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2019 14:17:00

Saša Vondra má recept na řešení brexitového patu

Saša Vondra má recept na řešení brexitového patu

Komentář na facebookovém profilu k názoru Saši Vondy na řešení brexitu omezením takzvané irské pojistky

 Saša Vondra, přední český představitel ODS - Občanská demokratická strana, má recept na řešení brexitového patu. V naší debatě v Události, komentáře ho vysvětlil: stačí, když Unie omezí takzvanou irskou pojistku na 5 let a vše půjde.

Irská pojistka se jmenuje „irská“, protože je o Irsku. Prakticky zajišťuje naplnění vůle Unie a UK zabránit vzniku „pevné hranice“, která by mohla pomoci k obnovení nábožensko-politického násilí. Pro nás teorie, pro Iry stovky mrtvých v minulosti a obava z návratu zpět. Unie za požadavkem Irů, abychom udělali vše pro to, aby se deklarace naplnila v realitu, pevně spojí a ani ten nejpopulističtější z premiérů EU 27 s nápadem, že řekneme Irům, že mají smůlu, nepřišel. Věděl by, že tím zcela devalvuje hodnotu unijního klubu. Bývalý český ministr, zastánce co nejsilnější české suverenity, to opakovaně navrhuje, možná proto, že právě toto chce. Nebo jen nechápe, že otázka irské pojistky je věc, ve které mají hlavní slovo na unijní straně Irové, a nikoliv politici v Praze.

  PS: Celý problém s naplněním EU a UK dohody „žádná pevná hranice“ vznikl v momentu, kdy si britští konzervativci začali vyjasňovat, jaký brexit část z nich chce. Uzavírání obchodních smluv, vlastní celní politiky a standardy pro zboží, což je to, co část konzervativců za brexitem vidí, je totiž na rozdíl od vize Laburistů – setrvání v celní Unii EU – neslučitelná s volným pohybem zboží přes hranice, zde té na irském ostrově. Ten by totiž ekonomicky poškozoval unijní a jindy UK trh.

Zastánci tohoto konceptu opakovaně hovoří o fungující neviditelní hranici. Mluví o tom již 2 roky a ani o píď dál se nedostali, pokud vím, nic nenavrhli. Proto pojistka říká, že do té doby, než nalezneme spolu fungující řešení, bude celý irský ostrov fungovat z hlediska vnějšího obchodu dle pravidel EU. Do té doby, než nejdeme jiné fungující nastavení.

Omezit časově tuto dohodu (bez toho, že si to přejí Irové) není nic jiného než hození Irska, člena Unie, kde shodou okolností má EU jednu z největších podpor v celé EU28, přes palubu. Je to zrada. Bolestivá. Ne nepodobná událostem naší historie, pan Vondro.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama