ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.03.2019 11:38:00

Miliardy z našich daní mizí v černé díře

Miliardy z našich daní mizí v černé díře

Komentář na facebookovém profilu k neprůhlednému financování nestátních neziskových organizací

 Jako bych to neříkal… Na velké nestátní neziskovky je třeba mít přísný metr a je nutné, aby se na ně vztahoval registr smluv. Tyto organizace „hospodaří“ s desítkami miliard z našich daní a nikdo pořádně neví, kam tyto peníze plynou.

Peníze jsou rozdělovány bez důsledné analýzy toho, kde jsou skutečně zapotřebí. A kde ve finále skončí, to je další věc. Takto si na balík peněz jen v roce 2016 přišlo na sedm tisíc nestátních neziskovek. Teď je to černé na bílém – stát dostatečně neprověřuje, kam přesně dotace neziskovkám míří.

 Již řadu let jsem velkým kritikem tohoto systému – nesystému a bojuji za jeho změnu. A samozřejmě neziskovkám, které na dotacích parazitují, jsem kvůli tomu trnem v oku. Neméně tristní pak je skutečnost, jaký chaos v dotacích panuje - nesedí tu miliardy a více než polovina kontrolovaných příjemců nedodržela podmínky.

Úřad vlády podle článku (ZDE) ani průběžně nekontroluje, jak se daří s pomocí dotací plnit cíle strategie a jednotlivá ministerstva při rozdělování těchto velkých peněz nespolupracují. Jednotlivé resorty tak ani nemohou zjistit, jestli žadatelé o dotaci nechtějí podporu na stejný projekt z více stran a už vůbec ne to, zda dodržely maximální hranici dotace 70 procent. Tento systém přece není možné tolerovat!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama