Ing. Robert Plaga, Ph.D.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.03.2019 9:10:00

Učitel musí znát nejen cestu, ale také dětskou duši a rozmary, spojené s mládím

Učitel musí znát nejen cestu, ale také dětskou duši a rozmary, spojené s mládím

Zdravice ministra školství ke Dni učitelů

 Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé,

Den učitelů je dnem, kdy se narodila jedna z největších osobností zdaleka nejen české pedagogiky Jan Amos Komenský. Dochovala se nám celá řada jeho citátů, které jsou, ač čtyři stovky let staré, velmi nadčasové. Jedním z nich je také ten, že: „učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest, jež pouze ukazují, kam jít, ale samy nejdou.“ S tím nelze než souhlasit. Práce učitelů je v lidském životě nezastupitelná. Zároveň jde ale také o povolání náročné, zodpovědné a mnohdy i nevděčné. A proto je potřeba o něm hovořit a dnešek je k tomu tím nejlepším dnem.

Učitelé u nás mají poměrně velkou svobodu v tom, co a jak žáky a studenty učí. A je to tak podle mne správně. Pokud bych měl parafrázovat výše uvedená slova Jana Amose Komenského, pak je nutné, aby pedagog nebyl jen ukazatelem směru, ale rovněž dobrým průvodcem. Musí znát nejen cestu, ale také dětskou duši a rozmary spojené s mládím. Jsem toho názoru, že čím víc své vlastní osobnosti a invence učitel do své práce dává, tím je v ní lepší a úspěšnější.

Práce pedagoga prochází posledních pár let velkými změnami, které přinesly zejména moderní komunikační technologie. Zdrojem vědomostí tak už není jen učitel a učebnice nebo knihy, ale také vnější prostředí v podobě internetu a sociálních sítí. Přesto je práce pedagoga nezastupitelná, protože může pomoci mladým lidem se v té záplavě informací zorientovat, a reagovat tak mnohem lépe na požadavky dnešního světa.

Jako ministr školství mohu s klidným svědomím říct, že vám – učitelkám a učitelům – věřím. Chci, aby vám ministerstvo poskytovalo podporu a nikoliv diktovalo, co a jak máte dělat. Také chci, abyste za svou práci byli náležitě ohodnoceni. V posledních pár letech se situace v tomto směru konečně zlepšuje. To je signál, že se věci mění k lepšímu. Mohu vám všem slíbit, že se budu ze všech sil snažit v těchto změnách pokračovat. Chci, aby vám ministerstvo pomohlo nejen ukazovat směr, ale společně s vámi posouvalo úroveň českého školství a vzdělanosti dopředu.

Moc vám všem děkuji za vaši skvělou práci pro budoucnost nás všech.

Robert Plaga
ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama