doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., D.E.A.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2019 11:04:00

Současná úprava letního času má více negativních než pozitivních dopadů

Současná úprava letního času má více negativních než pozitivních dopadů

Evropský parlament odhlasoval návrh směrnice, podle které v Evropské unii skončí od roku 2021 praxe střídání času. Směrnici musí ještě odsouhlasit členské státy, které by měly rozhodnout, zda se přikloní k zimnímu nebo letnímu času.

 Snaha skončit se střídáním času je iniciativou skupiny 80 europoslanců, v jejímž čele stojí od samého počátku Pavel Svoboda (KDU-ČSL), který předsedá právnímu výboru EP.

„Současná úprava letního času má více negativních než pozitivních dopadů. Obsahem návrhu je, abychom proto v roce 2021 ukončili střídání letního a zimního času. Důvodem k tomu je především negativní dopad střídání času na lidské zdraví. Na dvou veřejných slyšeních v tomto Parlamentu nám vědecké práce odborníků – chronobiologů ukázaly vážné problémy a rizika pro lidské zdraví, týkající se nejméně 20 procent populace,“ řekl na plénu Pavel Svoboda.

Změna střídání času je téma, které v celé Evropě vzbuzuje velký ohlas. V online dotazníku Evropské komise hlasovalo více než 4,6 Evropanů a z nich se více než 80% vyjádřilo ve prospěch zrušení střídání času. Veřejná konzultace přitom trvala pouhých osm týdnů, místo obvyklých dvanácti. Množství lidí, kteří se veřejné konzultace zúčastnili, nemá obdoby.

Podle návrhu mají členské státy do dubna 2020 informovat Evropskou komisi, v jakém časovém pásmu si přejí zůstat. „Pro režim po ukončení střídání času navrhujeme koordinační mechanismus, jehož cílem je nalézt nové trvalé řešení, uspokojivé pro všechny členské státy. A pro případ, že by se snad problémy vyskytly, máme pojistku. V případě ohrožení fungování vnitřního trhu bude Komise moci delegovaným aktem odložit datum použitelnosti této směrnice o nejvýše dvanáct měsíců,“ říká Pavel Svoboda, pro něhož jde o vyvrcholení pětiletého úsilí na tomto poli.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama