Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2019 12:49:00

Na sjezdu v Brně zvolí lidovci nového předsedu

Na sjezdu v Brně zvolí lidovci nového předsedu

Na brněnském výstavišti se koná celostátní sjezd KDU-ČSL, na kterém delegáti zvolí nového předsedu strany z trojice kandidátů. O místo šéfa usilují předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek, první místopředseda Marian Jurečka a poslanec Marek Výborný.

 Kromě předsedy a místopředsedů budou zvoleni také zástupci do celostátního výboru strany. 

Sjezd odstartoval v pátek 29. března a vyvrcholí v neděli oslavami stého výročí založení strany. Podle končícího předsedy Pavla Bělobrádka potřebuje strana novou energii. „Myslím, že nový předseda by měl přinést něco, čemu se v byznysu říká rebranding či refreshing – dát novou tvář tradiční značce," řekl nejdéle sloužící polistopadový šéf KDU-ČSL.

Kandidát Jan Bartošek chce pro stranu dlouhodobou strategii a jasně definovaná témata. Nutností je podle něj vybudovat silnou značku KDU-ČSL. Za důležité považuje také otázky týkající se podpory rodin či prezentace strany. „V případě, že budu předseda, tak zřídím odbornou expertní ekonomickou skupinu pod předsedou KDU-ČSL a posílím kompetenci lidové strany v oblasti ekonomiky a podpory malého a středního podnikání,“ řekl šéf lidoveckých poslanců v Divadle Minor.

Marian Jurečka nesouhlasí s tím, že by byla strana ve volbách neúspěšná. Dařilo se jí podle něj v komunálních, senátních i krajských volbách. „Chci, aby se slovo „lidová“ promítalo do každodenního života člověka,“ předestřel v debatě Jurečka. Okomentoval také, jaký směr by podle něj měla držet KDU-ČSL v otázce bezpečnosti a migrace. V této souvislosti zmínil heslo Naše země, naše pravidla.

Podle Marka Výborného má strana kvalitní program, ale neumí ho prodat tak, aby byla ve volbách úspěšná. „Musíme to dělat srozumitelně, být čitelní, jasní a konkrétní. Témata si každý musí promítnout do svého života, protože středem našeho zájmu vždycky byl, je a bude člověk,“ uvedl na debatě v divadle. Jedno z důležitých témat je pro Výborného vzdělávání a nejde jen o navýšení platů učitelům. Inspiraci hledá v Dánsku, kde je povolání učitele prestižní záležitostí.

Přímý přenos jednání ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama