Ing. Tomáš Martínek

Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2019 17:26:33

Lidé ověřující informace pro ostatní ve svém volném čase si zaslouží ocenění

Lidé ověřující informace pro ostatní ve svém volném čase si zaslouží ocenění

Rozhodl jsem se, že každý rok budu nominovat na státní vyznamenání dvě osoby, které ve svém volném čase pomáhají vzdělávat společnost a zvyšovat mediální gramotnost populace, aby lidé nepodléhali manipulaci pomocí lživých či zavádějících informací.

 V současné době se ve veřejném prostoru objevuje množství zavádějících nebo přímo nepravdivých informací. Mnoho se jich šíří mezi lidmi pomocí sdílení na sociálních sítích nebo přeposílání hromadných e-mailů. To, že daný příspěvek sdílí nebo e-mail přeposílá někdo koho znáte neznamená, že původní příspěvek je pravdivý. Často se naopak tyto zprávy snaží na základě nepravdivé informace vyvolat nenávist vůči některé osobě či skupině osob nebo naopak podpořit zájmy někoho jiného. To ukazuje například aktuální situace v Paříži, která vznikla na základě neuváženého sdílení nepravdivé informace. I Piráti jsou častým terčem nepravdivých manipulačních kampaní, které mají za cíl znejistit voliče.

V mnoha zemích světa včetně České republiky se najdou lidé, kteří se snaží šířené informace ověřovat na základě relevantních zdrojů. Často to dělají ve svém volném čase jen pro dobrý pocit, že přispějí něčím společnosti, aby se lidé nenechali ovlivňovat manipulací.

Rozhodl jsem se, že každý rok budu nominovat na státní vyznamenání dvě osoby, které ve svém volném čase pomáhají vzdělávat společnost a zvyšovat mediální gramotnost populace, aby lidé nepodléhali manipulaci pomocí lživých či zavádějících informací.

Tento rok jsem nominoval na medaili za zásluhy 3. stupně v oblasti vzdělávání Petra Nutila a Karla Kováře.

Petr Nutil je český žurnalista, grafik a autor literatury faktu. Narodil se v Jablonci nad Nisou a prožil spoustu let v Liberci. V roce 2015 založil projekt Manipulátoři.cz, publicistický web, zaměřený na média, internetové hoaxy a konspirace. Projekt podporuje nezávislé, otevřené myšlení za účelem otevírání kritické debaty o společenském a politickém dění v souvislostech České republiky. V roce 2017 byl projekt nominován na cenu Křišťálová lupa (ceny českého internetu) v kategorii Obsahová inspirace a obsadil 6. místo. V roce 2018 byl v soutěži Křišťálová lupa nominován na cenu České televize v kategorii Veřejně prospěšná služba, ve které obsadil rovněž 6. místo. Petr Nutil je mimo jiné angažován jako člen expertní rady Nadačního fondu pro nezávislou žurnalistiku a napsal knihu Média, lži a příliš rychlý mozek, která vyšla na jaře 2018.

Karel Kovář, známý jako Kovy, youtuber, vloger a moderátor. V současnosti má na svém YouTube kanále přes 750 000 odběratelů. Od ostatních českých youtuberů se liší tím, že probírá aktuální společenská témata, politiku, odvrácenou stranu sociálních sítí či například nebankovní půjčky. Jeho tvorba se zakládá na infotainmentu (propojení informací a zábavy, které má většinou za cíl vzbudit určité emoce) a pomocí videí se snaží bořit předsudky ve společnosti. V roce 2016, 2017 a 2018 vyhrál ocenění videobloger roku v anketě Czech Blog Awards. Časopisem Forbes byl označen za 17. nejvlivnějšího Čecha na sociálních sítích v roce 2016. V roce 2017 dostal jako jeden ze tří mladých evropských youtuberů možnost vyzpovídat předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. V roce 2017 také vydal knihu nazvanou Ovšem. Jedná se o soupis autobiografie, příběhů, básní, a především proslavení díky YouTube. Mimo jiné funguje jako jeden z moderátorů v interaktivní  talk show s názvem V centru na Televizi Seznam. V roce 2019 navázal spolupráci se společností Člověk v tísni, s níž připravil pětidílnou sérii Kovyho mediální ring. Jedná se o edukační videa v rámci programu Jeden svět na školách a Kovy se v nich věnuje tématu mediální gramotnosti.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama