Ludvík Šulda, BBA

Poctivost se musí vyplácet
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.04.2019 12:17:12

Uprchlíci, nebo teroristé?

Uprchlíci, nebo teroristé?

V souvislosti s únosem lodi u libyjských břehů, kterého se dopustila přibližně stočlenná skupina migrantů, které tato loď vzala na svou palubu, se objevily na sociálních sítích názory, a to i od představitelů KSČM,...

...které zpochybňují ať skutečné, či domnělé utrpení těchto lidí, nazývají je piráty či teroristy a zároveň straší občany tím, že přišli s cílem ovládnout naše země, životy i děti. Zároveň s tím nás vyzývají k tomu, abychom se bránili.

Dle mého názoru nás však takovéto výkřiky a prohlášení řadí spíše po bok pravicových populistů Orbána či Okamury. Sedmdesát sedm mužů a 31 žen se stává teroristy, kteří nás mají po všech stránkách ovládnout. Tato konstatování se mi jeví jako silně přitažená za vlasy, s cílem vygradovat emoce proti jakýmkoli migrantům. Nevíme totiž ani, zda šlo o vyznavače islámu či jiného náboženství, například křesťanství. Každý migrant bez rozdílu náboženského vyznání, věku či pohlaví se tak vlastně stává potencionálním teroristou. Nezapomínejme, že například Etiopie je kolébkou křesťanství na africkém kontinentu. Ano, těchto 108 »uprchlíků« se v okamžiku, kdy se zmocnilo lodi, která je chtěla vrátit zpět do země, odkud vypluli, Libye, stala piráty. Unesli loď, uvěznili posádku, nikoho však nezavraždili, žádnou vraždou ani jiným násilným činem nevyhrožovali, posádka je dle dostupných informací v pořádku, kapitán během operace speciálních sil maltské armády s nimi mohl komunikovat. Konkrétní lidé z řad migrantů, kteří za tímto zločinem stáli, by měli být souzeni za zločin pirátství, únosu, ale ne terorismu.

Uvědomuji si, že současný problém migrace je velice vážný, mezi lidi prchající ze svých zemí před ozbrojenými konflikty se přimíchávají stále více ekonomičtí migranti, především z afrických zemí, a v souvislosti s porážkou islámského státu také výrazně stoupá nebezpečí nových teroristických útoků od navrátilců z jejich řad, bojujících v Sýrii či Iráku, nejen v Evropě. Populistickými výkřiky a strašením však podstatu problému nevyřešíme. Je potřeba důrazně vymáhat dodržování platných zákonů a dalších společenských norem a samozřejmě jejich porušování trestat dle zákona a takové lidi zároveň bez odkladu vyhostit do země původu. Ze strany EU a států ležících na vnějších hranicích schengenského prostoru je neoddiskutovatelným úkolem chránit tyto hranice. Zásadní je po tom řešení příčin migrace, především přímo v těch konkrétních zemích a následný návrat uprchlíků zpět do jejich domovů.

Tyto příčiny plynou ze samé podstaty kapitalismu – rozpoutávání válečných konfliktů za účelem zisků zbrojního průmyslu a zkoušení nových zbraní, drancování přírodního bohatství, ničení životního prostředí, obohacování úzké skupiny lidí na úkor většinové společnosti či korupce.

Ludvík ŠULDA, kandidát do Evropského parlamentu (KSČM – Česká levice společně!)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama