Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2011 10:11:06

Nezdaněné stravenky – Věci veřejné s protiřečí

Nezdaněné stravenky – Věci veřejné s protiřečí

Dovolím si uvést několik poznámek k textu předsedy VV Radka Johna, který zdůvodňuje nutnost zachování daňového zvýhodnění stravenek.

Radek John celý systém považuje za velmi výhodný. Jistě, systém je velmi výhodný pro zaměstnavatele i zaměstnance, kteří stravenky poskytují a přijímají. Nevýhodný zůstává pro ty, kteří jej prostřednictvím státu sponzorují. Tedy pro zaměstnance a zaměstnavatele, kteří daňově zvýhodněné stravenky nepoužívají.

Argument o prospěšnosti pravidelného stravování bych uznala za relevantní, pokud by se jednalo pouze o tento jeden účel použití. Nicméně za daňově zvýhodněné stravenky lze nakupovat zboží i služby, které se stravováním mají pramálo společného. Zjistilo se dokonce, že stravenky slouží jako platidlo i v různých erotických klubech. Chceme vážně na tyto účely přispívat ze svých daní?

Za zcela absurdní považuji následující tvrzení Radka Johna: finanční prostředky se (prostřednictví stravenek) vrací zpět do oběhu, pomáhají živé ekonomice a neleží „ladem“ na účtech. Což opět v ekonomicky svízelné současnosti není zanedbatelné.“ To bychom mohli zrovna navrhnout, že zaměstnanci Státní tiskárny cenin dostanou jako zaměstnanecký benefit daňově zvýhodněné bankovky. Dostanou příkaz je okamžitě utrácet, aby neležely ladem a pomohly živé ekonomice. Ale vážně. Snahu řešit hospodářskou situaci inflací jsme v minulosti zaznamenali mnohokrát. Vždy vedla k totálnímu rozvratu ekonomiky.

Pokud se Věci veřejné prohlašují za „sociální svědomí koalice“, proč přihlížejí, když nízkopříjmový poplatník bez stravenek přes daňový systém dotuje poplatníka s vyšším příjmem a stravenkami? Daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů totiž narušuje základní princip daňového systému, ke kterému se veřejné hlásí i Věci veřejné. Podle tohoto principu odvádí poplatník s vyšším příjmem na dani z příjmu více než poplatník s nižším příjmem. Daňové úlevy tento princip nabourávají, a vedou tak i k porušení solidarity, která je v daňovém systému zabudována, a kterou Věci veřejné neustále zdůrazňují.

Helena Langšádlová,

místopředsedkyně TOP 09, poslankyně

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama