Mgr.Bc. Karel Světnička

Předseda Moravské a Slezské pirátské strany
  • MS Piráti
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.04.2019 12:27:18

Před volbami do EU co ukáží "předskokani" do Senátu?

Před volbami do EU co ukáží "předskokani" do Senátu?

Témat pro Senát je nepřeberně, ale jen Martin Kroh vede snahu k obnovení klasické levné družstevní výstavby bytů, na úkor předražených developerů?

 Před hlavními letošními volbami do Evropského parlamentu v druhé půli května, jsou už nyní doplňující volby v Praze 9, za odstoupivši senátorku. Jde o relativně krátký mandát na necelý rok a půl do řádného termínu voleb do Senátu v příštím roce na podzim.Je to sice krátká doba, ale výrazná a silná osobnost by mohla toho stihnout zvládnout dost. Zvláště, když má dokonalý profesionální nadhled na programově prosazovanou problematiku. Pochopitelně to musí být téma, které svou užitečností a přínosem přesahuje hranice volebního obvodu do celé republiky.
Každý z desítky kandidátů má jistě bohatý program s jakým oslovuje voliče. Jeden se ale odlišuje od ostatních. Nabízí možnost řešení bolesti v celé zemi - problém s dostatkem levných bytů. Všichni oprávněně naříkáme, že není dostatek nových bytů. Když už jsou, tak jen za horentní sumy, na které běžný občan nemá. K tomu navíc mnozí diskutují o sociálních bytech pro naše chudší spoluobčany. Rakouská Vídeň to třeba zvládá dobře.
Návrh, jak to všechno řešit, přináší kandidát Martin Kroh. Čerpá své zkušenosti z dlouholetého vedení Stavebního bytového družstva Praha.
„Pro stát i obce je nesmírně důležité, aby si co nejvíce obyvatel mohlo dovolit bydlení ze svých vlastních zdrojů, lhostejno, zda vlastnické, družstevní či nájemní bydlení. Rovnováha nabídky forem bydlení by měla být základním cílem dlouhodobé bytové politiky státu. Ta však citelně chybí. Jedním z řady kroků je podpora družstevního nájemního bydlení. Podpora této formy bydlení přitom není nijak nereálná či zvlášť zatěžující státní kasu. Stačilo by umožnit členům bytových družstev odečíst si z daní svůj podíl na úrocích z úvěru družstva na pořízení nemovitosti, to je jedna z věcí, které chci v Senátu prosadit,“ říká kandidát do Senátu Martin Kroh

Není to nic komplikovaného - postupovalo by se podle osvědčené metodiky i výhodné ekonomie družstevní výstavby. Developeři sice "ostrouhají", protože družstevníci si ohlídají účelnost a hospodárnost vynaložených jejich společných družstevních finančních prostředků. Stavěli by pro sebe a ne pro někoho, kdo na nich potřebuje vydělat. Spokojeni by byli všichni bydlící. Družstvo by nemělo ke šmírování (jak navrhuje stávající vedeni pražské radnice) důvod, protože by v jeho vlastním zájmu bylo uspokojení všech družstevníků.
Je to sice náročný úkol na krátkou dobu, ale dlouholetý praktik Martin Kroh by to mohl zvládnout. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama