Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.04.2019 16:33:00

Návrh na nejvyšší vyznamenání generálporučíku Jaroslavu Selnerovi

Návrh na nejvyšší vyznamenání generálporučíku Jaroslavu Selnerovi

Komentář na facebookovém profilu k udělení Řádu Bílého lva in memoriam generálporučíku Jaroslavu Selnerovi

 

Navrhuji udělení Řádu Bílého lva in memoriam generálporučíku Jaroslavu Selnerovi (narozen 5. 5. 1906, zemřel 11. 1. 1973), kladenskému rodákovi, účastníkovi bojů o Tobruk a na Dukle, kterého komunistický režim po roce 1948 vyhodil z armády.
Na ty, kteří sloužili naší vlasti, se nemá zapomínat. Naopak si je musíme připomínat a vážit si jich. Proto předkládám tento návrh.

Absolvoval obecnou školu v kladenských Kročehlavech a chodil do místního Sokola. V roce 1937 se stal posluchačem Vysoké školy válečné. Po okupaci v roce 1939 se zapojuje do odbojové organizace Obrana národa. Protože mu hrozí zatčení, v listopadu 1939 odchází do zahraniční, kde se ihned zapojuje do plnění úkolů čs. zahraničního vojska. Např. pomáhá zajišťovat doklady, jízdenky pro další čs.vojáky utíkající z protektorátu.

V roce 1940 se stává velitelem čety a později roty v 11. východním československém pěším praporu pod velením Karla Klapálka. V roce 1941 bojuje u Tobruku, kde je po výbuchu miny raněn.

Po odchodu do Anglie pracoval ve zpravodajském oddělení ministerstva obrany pod plukovníkem Františkem Moravcem.

V roce 1944 byl převelen ke svému bývalému veliteli Karlu Klapálkovi k čs. jednotkám v Sovětském svazu, kde se stal náčelníkem štábu 3. brigády, která se účastnila bojů Karpatsko-dukelské operace. Převzal její velení a pod jeho rukama se 3.brigáda vyznamenala v urputných bojích o Liptovský Mikuláš.

Po skončení války se stal velitelem 3. devize v Kroměříži. Slibná kariéra ale velice rychle končí, podobě jako v případě mnoha dalších frontových vojáků, po únoru 1948. Jednoho zářijového dne roku 1951 mu zabrání stráž ve vstupu do kanceláře.

Dostává následující dopis: „Jakožto zavilý nepřítel lidově-demokratického zřízení jste s okamžitou platností propuštěn z Československé lidové armády bez nároku na výsluhový příspěvek a…“

Z armády je propuštěn, musí se vystěhovat z bytu a záhy přichází i o vyměřený důchod. Pracuje jako horník v Ostravě, dělník v Poldi Kladno, posunovač na dráze. V roce 1968 se mu dostává částečné rehabilitace a bylo mu znovu přiznáno právo nosit uniformu. Teprve po roce 1989 byl in memoriam plně rehabilitován a povýšen do hodnosti generálporučíka.

Návrh na nejvyšší vyznamenání podávám po dohodě s jeho synem. A také po domluvě primátorem Statutárního města Kladna Dan Jiránek, který společně s generálem Pickem zaslal návrh přímo na Pražský hrad. Věřím, že si tento návrh Poslanecká sněmovna osvojí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama