doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.04.2019 4:33:00

Považuji za čest, že mohu symbolicky pozvat faraóny do Prahy

Považuji za čest, že mohu symbolicky pozvat faraóny do Prahy

Ministr kultury Antonín Staněk včera jednal v Káhiře o realizaci výstavy Sluneční králové se svým egyptským protějškem, ministrem pro památky panem J.E. Khaledem El Ananym.

 Výstava má být zahájena v červnu 2020 v Národním muzeu v Praze a bude největší výstavou egyptských památek v ČR za dlouhá desetiletí.

  Cílem jednání je zajistit bezproblémovou přípravu této jedinečné výstavy a ujistit egyptskou stranu o velké váze, kterou Česká republika klade na celý projekt.

„Považuji za velký úspěch našich vzájemných vztahů a také za vysoké ocenění práce českých egyptologů v Egyptě, že egyptská vláda a egyptské ministerstvo pro památky schválili Národní muzeum jako hostitele pražské výstavy. A to podle podmínek navržených Českým egyptologickým ústavem,"uvedlministr kultury Antonín Staněk. „Výstava představí téměř80 sbírkových předmětů nalezených českou expedicí a samozřejmě i další pozoruhodné zápůjčky. Považuji za čest, že to mohu být právě já, kdo smí symbolicky pozvat faraóny opět do Prahy."

V průběhu zahraniční pracovní cesty ministr kultury navštívil Archeologické muzeum v Káhiře, kde si v doprovodu českých egyptologů prohlédl nálezy české expedice. Delegace se také vydala na pyramidová pole v Abúsíru a Sakkáře, kde čeští egyptologové působí.

Stalo se tak krátce poté, co Český egyptologický ústav zveřejnil (2. 4. 2019) nový objev: výjimečný pyramidový komplex královny Setibhor a hrobku hodnostáře Chuyho, který žil na sklonku Staré říše. Objev hrobky vyzdvihuje význam vlády krále Džedkarea a období pozdní 5. dynastie. Dále expedice nalezla doklady o Setibhor – doposud neznámé královně z konce 5. dynastie. Královnino jméno Setibhor a její tituly jsou vytesány na sloupu z červené žuly, který se nachází v nově odkrytém vstupu do jejího pyramidového komplexu. Otázku, kdo byla majitelka tohoto neobvyklého památníku, se odborníci pokoušeli zodpovědět desítky let.

„Český egyptologický ústav oslavil v minulém roce 60 let své existence a jedinečné nálezy i plánovaná výstava Sluneční králové jsou krásnou odměnou za jejich dlouholetou práci,“ řekl ministr Staněk.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama